20 Σεπ 2008

Eκτός λειτουργίας για δύο μήνες ο επιταχυντής του CERN


Μία ημέρα μετά την αποκατάσταση ενός ηλεκτρικού προβλήματος και εννεά μετά την ενεργοποίησή του, ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων (CERN) εμφάνισε σοβαρότερο τεχνικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να διακοπεί εκ νέου η λειτουργία του για δύο μήνες αυτή τη φορά.

«Σημειώθηκε ένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής. Ένα στοιχείο του μηχανήματος θα πρέπει να επιδιορθωθεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος του CERN Τζέιμς Γκίλις. Η βλάβη αναμένεται να καθυστερήσει τα σχέδια των επιστημόνων να αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα οι πρώτες συγκρούσεις σωματιδίων.
Το τεχνικό πρόβλημα, που συνέβη την Παρασκευή (19/9) στο τμήμα ανάμεσα στους ανιχνευτές «Αλίκη» και CMS κατά τη διάρκεια του τελικού ελέγχου των τελευταίων ηλεκτρικών κυκλωμάτων που επρόκειτο να ενεργοποιηθούν, προκάλεσε την άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι 100 βαθμούς σε 100 περίπου υπέρ-ψυχρους υπεραγώγιμους μαγνήτες, οι οποίοι κατευθύνουν τις δέσμες των πρωτονίων στο μήκους 27 χλμ υπόγειο τούνελ.
Αμέσως κλήθηκε μονάδα πυρόσβεσης. Κανείς δεν τραυματίστηκε καθώς απαγορεύεται η ανθρώπινη παρουσία μέσα στο τούνελ, όταν λειτουργεί ο επιταχυντής.
Το μηχάνημα θα παραμείνει εκτός λειτουργίας όλο το Σαββατοκύριακο, προκειμένου οι τεχνικοί να αξιολογήσουν το μέγεθος της ζημιάς. Αν και παραδέχθηκε ότι το νέο πρόβλημα δεν είναι καλό νέο, ο Γκίλις διαβεβαίωσε ότι σε ένα μηχάνημα τέτοιου μεγέθους, σε φάση δοκιμών, οι ξαφνικές δυσλειτουργίες είναι αναμενόμενες.
Την περασμένη Τετάρτη είχε σημειωθεί ηλεκτρικό πρόβλημα, το οποίο οδήγησε στην αντικατάσταση ενός προβληματικού μετασχηματιστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: