12 Σεπ 2008

Αναζητώντας την αιτία των ψυχικών διαταραχών

Τα παιδιά είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσουν ψυχολογικά προβλήματα κατά τη σχολική τους περίοδο, αν γεννήθηκαν με βάρος μικρότερο του κανονικού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο αμερικανικό περιοδικό 'Αρχεία Γενικής Ψυχιατρικής', σύμφωνα με τον 'Γκάρντιαν'.
Οι ψυχίατροι από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν εξέτασαν πάνω από 800 παιδιά ηλικίας μέχρι 17 ετών και διαπίστωσαν ότι όσα γεννήθηκαν με βάρος κάτω των 2,5 κιλών, ήσαν πιο επιρρεπή στο άγχος, την κατάθλιψη, την επιθετικότητα και τις δυσκολίες σχολικής προσαρμογής. Η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες έρευνες, που έχουν συνδέσει το χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση με διάφορα ιατρικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη στους ενήλικες.
Σε άλλη έρευνα, στο ίδιο περιοδικό, ερευνητές από το σουηδικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης και το King's College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι παιδιά που γεννιούνται σε οικογένειες με μεγάλης ηλικίας πατέρες, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν διπολική διαταραχή ή μανιοκατάθλιψη. Παιδιά που οι πατέρες τους κατά τη γέννηση ήσαν άνω των 55 ετών, είχαν 1,37 φορές περισσότερες πιθανότητες γι' αυτή τη διαταραχή σε σχέση με παιδιά που οι πατέρες τους ήσαν 20 έως 24 ετών. Το ηλικιακό 'κατώφλι' για την αύξηση του κινδύνου είναι τα 29 έτη. Για τις μητέρες, θεωρείται μικρότερος ο παράγων κινδύνου, κυρίως μεταξύ των 35-39 ετών.
Η διπολική διαταραχή, που εκφράζεται μέσα από απότομες αλλαγές στη διάθεση, την ενέργεια και την ικανότητα δράσης, μπορεί να οδηγήσει σε χρήση ναρκωτικών, κατάθλιψη, προβληματικές σχέσεις και τάση αυτοκτονίας. Θεωρείται ευρέως ότι μια από τις βασικές αιτίες για την εκδήλωση της ασθένειας είναι το οικογενειακό ιστορικό ψυχωτικών διαταραχών, κάτι όμως που δεν συμβαίνει πάντα.
Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν στο παρελθόν συνδέσει τη μεγάλη ηλικία του πατέρα με σοβαρές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια και ο αυτισμός, ενώ η νέα έρευνα διαπιστώνει πλέον συσχέτιση και με τη διπολική διαταραχή/κατάθλιψη. Η μεγάλη ηλικία του πατέρα θεωρείται πρόβλημα επειδή, καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν, αυξάνουν τα λάθη στην αντιγραφή του DNA στο σπέρμα τους. Αυτό συμβαίνει γιατί τα κύτταρα που δημιουργούν το σπέρμα, αντικαθίστανται κάθε 16 μέρες, ενώ οι γυναίκες γεννιούνται με το πλήρες απόθεμα των ωαρίων τους, με αποτέλεσμα να μη συμβαίνουν στον ίδιο βαθμό λάθη αντιγραφής του DNA τους.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: