1 Σεπ 2008

Εσταυρωμένος βάτραχος προκαλεί αντιδράσεις


Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ιταλία, γλυπτό του γερμανού καλλιτέχνη Martin Kippenberger, που παρουσιάζεται σε έκθεση στο μουσείο της πόλης Bolzano.

Το γλυπτό παραπέμπει στην γνωστή και οικεία εικόνα της Σταύρωσης του Χριστού. Μόνο που στη θέση του Ιησού, υπάρχει ένας βάτραχος που κρατάει ένα αβγό και ένα ποτήρι μπύρα. Το όνομα του γλυπτού είναι «Πρώτα τα πόδια» (Zuerst die Fusse).Η τοπική κυβέρνηση του Trentino Alto - Adige με ψήφους 6 προς 3 καταδίκασε το έργο. Ο πρόεδρος μάλιστα, άρχισε απεργία πείνας μέχρι να φύγει το έργο από την έκθεση. Αντιδράσεις σημειώθηκαν και από τους κατοίκους της περιοχής, που σε συντριπτική πλειοψηφία είναι καθολικοί.Το συγκεκριμένο έργο, έχει καταδικαστεί και από τον πάπα Βενέδικτο, ως «βλάσφημο». Σημειώνεται ότι ο Βενέδικτος έστειλε επιστολή υποστήριξης στον πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης που προσπαθεί να κατεβάσει το βάτραχο από το σταυρό.Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε, το διοικητικό συμβούλιο του μουσείου έθεσε το ζήτημα σε ψηφοφορία. Τα μέλη του, σε μεγάλη πλειοψηφία, αποφάσισαν ότι ένα έργο τέχνης δεν μπορεί να αφαιρεθεί από μία έκθεση γιατί κάποιοι προκαλούνται.Μιλώντας στο Reuters ο υπεύθυνος του μουσείου σημείωσε ότι η μη απομάκρυνση του γλυπτού από την έκθεση, αποφασίστηκε «για να προστατευθεί η αυτονομία των ιδρυμάτων τέχνης».Ο ιταλός υπουργός Πολιτισμού Sandro Bondi, όμως υποστήριξε ότι τα μουσεία που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν πρέπει να «προάγουν έργα τέχνης που βεβηλώνουν και που προκαλούν».Ο γερμανός Martin Kippenberger, χαρακτηρισμένος ως ένα από τα «τρομερά παιδιά» της γερμανικής σύγχρονης τέχνης, πέθανε το 1997, από καρκίνο σε ηλικία 44 χρόνων.Τα έργα του έχουν εκτεθεί στις πινακοθήκες Tate και Saatchi στο Λονδίνο καθώς και στην Μπιενάλε της Βενετίας. Αναδρομικές εκθέσεις του, πρόκειται να οργανωθούν στο Λος Άντζελες και στη Νέα Υόρκη.




Η ειρωνεία σε όλο της το μεγαλείο από τους προύχοντες της καθολικής εκλησίας.Αλήθεια,είναι τόσο ανεπίτρεπτο να έχει φαντασία ο καλλιτέχνης;Η ελευθερία της έκφρασης θεωρώ πως δεν πρέπει να αποτρέπεται εφόσον δεν επηρεάζει την ελευθερία του άλλου.Τι πιστεύετε εσείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια: