24 Σεπ 2008

Την άνοιξη του 2009 θα «επιστρέψει» ο μεγάλος επιταχυντής του CERN


Γενεύη


Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας (CERN) πρόκειται τελικώς να επαναλειτουργήσει την άνοιξη του 2009, εξαιτίας επισκευαστικών εργασιών και της προγραμματισμένης χειμερινής διακοπής της λειτουργίας του.

Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας (CERN) Τζέιμς Γκίλις δήλωσε ότι δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι επισκευαστικές εργασίες έως την προγραμματισμένη για το Νοέμβριο διακοπή της λειτουργίας του μεγάλου επιταχυντή.

Η τελευταία εμπλοκή στη λειτουργία του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν η θερμοκρασία σε 100 από τους τεράστιους υπεραγώγιμους μαγνήτες ανέβηκε έως και κατά 100 βαθμούς Κελσίου.

Ένας τόνος υγρού ήλιου, που χρησιμοποιείται ως ψυκτικό υγρό, διέρρευσε μέσα στο κυκλικό τούνελ του LHC και χρειάστηκε να κληθεί η πυροσβεστική. Ολόκληρος ο τομέας 34 στη σήραγγα των 27 χιλιομέτρων θα πρέπει τώρα να θερμανθεί για να ξεκινήσουν οι εργασίες επιδιόρθωσης.

Oι έρευνες που ακολούθησαν τη μεγάλη διαρροή υγρού ηλίου έδειξαν ότι η πιθανότερη αιτία για το συμβάν ήταν μια κατεστραμμένη ηλεκτρική σύνδεση ανάμεσα σε δύο μαγνήτες που κατευθύνουν τις δέσμες σωματιδίων.

Μέχρι να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση του περιστατικού, όλος ο συγκεκριμένος τομέας του επιταχυντή πρέπει να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου (από το σχεδόν απόλυτο μηδέν που βρισκόταν) και οι μαγνήτες να ανοιχτούν για έλεγχο. Η διαδικασία αυτή θα απαιτήσει τρεις έως τέσσερις εβδομάδες.
Λόγω του μεγάλου χρόνου που χρειάζεται για τους ελέγχους και τις επισκευές, αποκλείεται πλέον η επαναλειτουργία του επιταχυντή πριν από την υποχρεωτική διακοπή του για τη χειμερινή περίοδο, με συνέπεια η ημερομηνία επαναλειτουργίας να μετατίθεται για τις αρχές της άνοιξης του 2009.

Ο Γάλλος φυσικός Ρομπέρ Αιμάρ, γενικός διευθυντής του CERN, χαρακτήρισε «αναμφίβολα ψυχολογικό πλήγμα» αυτή την εξέλιξη, μετά την πανηγυρική έναρξη λειτουργίας του επιταχυντή στις 10 Σεπτεμβρίου, αλλά εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το εμπόδιο αυτό θα ξεπεραστεί.


Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: