12 Σεπ 2008

Διαφέρουν οι εγκέφαλοι ανδρών - γυναικών

Μια νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο ανδρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος έχουν διαφορές. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης, με επικεφαλής τον καθηγητή Χαβιέ Ντε Φελίπε, διαπίστωσαν ότι υπάρχουν διαφορές στην πυκνότητα των συνάψεων που συνδέουν τους νευρώνες (τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου) και τους επιτρέπουν να επικοινωνούν μεταξύ τους, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει τις διαφορές στις τρόπο σκέψης των δύο φύλων, σύμφωνα με άρθρο στο περιοδικό 'Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών' των ΗΠΑ, όπως αναφέρεται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες NewScientist και LiveScience. Ακόμα και όταν επιδεικνύουν το ίδιο επίπεδο εξυπνάδας, δύο άτομα διαφορετικού φύλου συχνά ξεχωρίζουν σε διαφορετικές νοητικές λειτουργίες (π.χ. οι άνδρες υπερτερούν στην αντίληψη του χώρου και οι γυναίκες στη λεκτική μνήμη). Οι νευροεπιστήμονες εξετάζουν συνεχώς εγκεφάλους αναζητώντας δομικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Όμως μολονότι έχει βρεθεί ότι το μέγεθος του εγκεφάλου και η πυκνότητα των νευρώνων διαφέρουν στα δύο φύλα, οι διαφορές αυτές δεν φαίνεται να συσχετίζονται με τις διαφορές στις νοητικές λειτουργίες.
Οι Ισπανοί ερευνητές προτίμησαν να μετρήσουν τον αριθμό των συνάψεων στον εγκέφαλο, αναλύοντας υγιή ιστό από την περιοχή του αριστερού κροταφικού φλοιού (που εμπλέκεται στις συναισθηματικές και κοινωνικές διεργασίες) τεσσάρων ανδρών και τεσσάρων γυναικών με επιληψία, ο οποίος αφαιρέθηκε με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σε χειρουργική επέμβαση. Οι άνδρες βρέθηκαν με περισσότερες συνάψεις (μέχρι 52%) ανά εγκεφαλικό 'στρώμα' σε σχέση με τις γυναίκες.
Η συνέπεια αυτής της διαφοράς είναι προς το παρόν άγνωστη, αλλά οι Ισπανοί επιστήμονες δήλωσαν πως είναι πιθανό πως σε άλλες εγκεφαλικές περιοχές οι συνάψεις των γυναικών είναι, αντίστροφα, περισσότερες από αυτές των ανδρών και τόνισαν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να καταστεί δυνατό να συσχετιστούν αυτές οι διαφορές με επιμέρους λειτουργίες του εγκεφάλου.
Όπως τόνισε πάντως ο καθηγητής Ντε Φελίπε, αν και οι διαφορετικές πυκνότητες των συνάψεων υποδηλώνουν και διαφορετικά νευρωνικά κυκλώματα ανάμεσα στις άνδρες και τις γυναίκες (όχι κατ' ανάγκην πιο πολύπλοκα των πρώτων), οι άνδρες δεν πρέπει να το παίρνουν πολύ πάνω τους, γιατί η πυκνότητα των συνάψεων στους ποντικούς είναι μεγαλύτερη από ό,τι στους ανθρώπους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: