12 Σεπ 2008

Η καισαρική μειώνει την μητρική αγάπη;

Με σκοπό να γλιτώνουν τις ωδίνες του τοκετού, τέσσερις στις δέκα Ελληνίδες και σε ολόκληρη την Ευρώπη, μία στις πέντε εγκυμονούσες, γεννούν με καισαρική τομή.
Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Βρετανών ειδικών, στερούνται την έκκριση μίας συγκεκριμένης ορμόνης που καθορίζει το συναισθηματικό δεσμό της μητέρας με το νεογέννητο. Η ορμόνη αυτή εκλύεται στη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού, με τις συστολές της μήτρας.
Η καισαρική τομή, λοιπόν, είχε βγει κερδισμένη έναντι του φυσικού τοκετού από πολύ παλιότερα.
Η εν λόγω τεχνική που συνδέθηκε με την ρωμαϊκή αυτοκρατορία, γιατί λέγεται ότι εγκαινιάστηκε στην εποχή του Καίσαρα, περνά στο μικροσκόπιο της αμφισβήτησης από Βρετανούς νευρο-φυσιολόγους και ψυχολόγους.
Η ολική νάρκωση τη καισαρικής εξασφαλίζει ανώδυνο τοκετό. Όμως, δεν προκαλεί τις συγκεκριμένες συστολές της μήτρας που επιφέρουν έκκριση της ...εγκεφαλικής ορμόνης οξυτοκίνη.
Το μητρικό ένστικτο αναπτύσσεται σε μικρότερες δόσεις, καταλήγει και η εφημερίδα Ιντιπέντεντ που δημοσίευσε επιφυλακτικά την έρευνα, επισημαίνοντας ότι τα συμπεράσματα βγήκαν από την παρακολούθηση συνολικά δώδεκα γυναικών.
Πάντως, τα πλεονεκτήματα του φυσικού τοκετού επαναλαμβάνονται. Το μωρό δεν υφίσταται τοξική επίθεση από την ολική νάρκωση της μητέρας. Η πίεση πέφτει σε μητέρες που πάσχουν από υπέρταση, ο χρόνος τοκετού μειώνεται, κι επειδή η μητέρα έχει πλήρη συναίσθηση του τι γίνεται, μειώνεται η πιθανότητα χρήσης βεντούζας. Ακολουθούν οι πρώτες στιγμές ευτυχίας, χωρίς τις παρενέργειες της αναισθησίας.

Πηγή: NET

Δεν υπάρχουν σχόλια: