23 Σεπ 2008

Υπό κατάρρευση τα τηλεπικοινωνιακά συστήματα χιλιάδων φορέων του Δημοσίου

Αθήνα

Από μία κλωστή κρέμονται τα τηλεπικοινωνιακά συστήματα χιλιάδων φορέων του Δημοσίου, μετά την κατάρρευση της εταιρείας Αltec η οποία έχει αναλάβει την υποστήριξή τους, μέσω του δικτύου «Σύζευξις».
Το «Σύζευξις» καλύπτει περίπου 2.000 φορείς του Δημοσίου, οι ανάγκες των οποίων δεν περιορίζονται σε απλές τηλεφωνικές συνδέσεις αλλά επεκτείνονται και περιλαμβάνουν προηγμένες υπηρεσίες φωνής, δεδομένων και εικόνας.
Σύμφωνα με το Βήμα, το σύστημα πλέον υπολειτουργεί και, όπως παραδέχονται οι αρμόδιοι, έχουν «πέσει» κυρίως οι τηλεφωνικές επικοινωνίες κεντρικών υπηρεσιών των υπουργείων, ακόμα και της Κοινωνίας της Πληροφορίας.
Ωστόσο, τον κίνδυνο του τηλεπικοινωνιακού «μπλακ άουτ» αντιμετωπίζουν νευραλγικοί φορείς του Δημοσίου, όπως είναι το Τaxis, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ή ακόμη και το σύστημα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, γεγονός που έχει αναγκάσει την κυβέρνηση να αναζητεί άλλον πάροχο, με το αιτιολογικό ότι η σύμβαση με την Αltec Τelecoms λήγει στο τέλος του έτους.
Η στήριξη, παρά ταύτα, του συστήματος από άλλη εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών προϋποθέτει τη διενέργεια νέου διαγωνισμού, μια διαδικασία η οποία για να ολοκληρωθεί χρειάζεται χρόνος.
Το δίκτυο «Σύζευξις» άρχισε να καταρρέει από τις 25 Σεπτεμβρίου, όταν η Αltec Τelecoms αδυνατούσε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της που απέρρεαν από τη σύμβαση. Ο λόγος είναι ότι ο ΟΤΕ προχώρησε σε διακοπή των υπηρεσιών διασύνδεσης προς την Αltec Τelecoms μετά την πλήρη αδυναμία της να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις του Οργανισμού.
Το ληξιπρόθεσμο και απαιτητό χρέος της Αltec Τelecoms προς τον ΟΤΕ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, ξεπερνάει τα 19 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτό οι παρασχεθείσες υπηρεσίες κατά τους μήνες Ιανουάριο- Αύγουστο 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: