30 Σεπ 2008

Στο “κόκκινο” οι αγορές μετά την απόρριψη του “Σχεδίου Σωτηρίας”


Σοκ μεγατόνων στην Wall street προκάλεσε η απόρριψη του «Σχεδίου Σωτηρίας» από τη Βουλή των αντιπροσώπων. Ο δείκτης Dow Jones πήρε την κατιούσα, ενώ το σχέδιο οδηγείται σε νέο γύρο διαπραγμάτευσης, με τον πρόεδρο Μπους να εκφράζει την απογοήτευση του για την εξέλιξη.

Στη ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή των Αντιπροσώπων απορρίφθηκε, με 228 ψήφους κατά και 205 υπέρ, το σχέδιο νόμου για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ.

Οι περισσότερες αρνητικές ψήφοι προήλθαν από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων. Βουλευτές και των δύο παρατάξεων αμφισβήτησαν μέχρι και την τελευταία στιγμή, και παρά τις συνεχιζόμενες ισχυρές πιέσεις από το Λευκό Οίκο, την αναγκαιότητα καθώς και την αποτελεσματικότητα του σχεδίου.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την απογοήτευση του για την απόρριψη του σχεδίου. Σε ανακοίνωση τονίζεται ότι «η χώρα αντιμετωπίζει μια δύσκολη κρίση που θα πρέπει πάει θυσία να αντιμετωπιστεί».

Ο Τζορτζ Μπους θα έχει συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο του για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησής του. Επίσης θα έχει συναντήσεις για το ίδιο θέμα και με υψηλόβαθμα κοινοβουλευτικά στελέχη.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δηλώνει αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να προστατεύσει την αμερικανική οικονομία» ανακοίνωσε εκπρόσωπός του.
Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι το σχέδιο έχει ακόμα περιθώρια να υιοθετηθεί από το Κογκρέσο και κάλεσε τις αγορές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.


Κλυδωνισμοί...


«Σεισμός» προκλήθηκε στη Wall Street στον απόηχο της απόρριψης του «Σχεδίου Διάσωσης». Στις 22.00 ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε απώλειες κατά 4,70%, ενώ ο δείκτης μετοχών προηγμένης τεχνολογίας Nasdaq σημείωνε πτώση κατά 7%.
Νωρίτερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 4,95% στις 1.50,12 μονάδες. Πρόκειται για χαμηλότερο από τις 24 Ιανουαρίου 2005. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 5,30%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC κατέγραψε απώλειες 5,,04% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX έχασε 4,23%. Ισχυρή πτώση και στην Αθήνα κατά 5,87%.

Παράλληλα, μεγάλη πτώση σημειώθηκε και στην τιμή του πετρελαίου. Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης η τιμή του πετρελαίου παράδοσης Νοεμβρίου έκλεισε στα 96,37 δολάρια, σε τιμή μειωμένη κατά 10,52 δολάρια.
Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ υποχωρούσε κατά 6,21 δολάρια και είχε διαμορφωθεί στα 97,33 δολάρια το βαρέλι.


Τι προηγήθηκε


Μετά από μαραθώνιες διεργασίες, πιέσεις και εκκλήσεις Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι οδήγησαν προς ψηφοφορία το Σχέδιο Σωτηρίας. Ο ίδιος o πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι «το πακέτο των 700 δισ. δολαρίων για τη σωτηρία των αμερικανικών τραπεζών αντιμετωπίζει τη χρηματιστική κρίση στη ρίζα της και θα βοηθήσει ώστε να μην επεκταθεί σε όλη την οικονομία». Κάλεσε, επίσης, το Κογκρέσο να εγκρίνει γρήγορα το νομοθέτημα.
«Παρά τα σημαντικά μέτρα που λαμβάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή κρίση, θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε σοβαρές προκλήσεις» παραδέχθηκε ο Μπους και κατέληξε λέγοντας: «Η κρίση στις πιστώσεις και στον τομέα των ακινήτων θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στο χρηματιστικό σύστημά μας και να επιδρά στην οικονομία μας για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα».
Σημειώνεται ότι ο Λευκός Οίκος εκτιμούσε ότι διέθετε αρκετές ψήφους στο Κογκρέσο για να καταστεί δυνατόν να εγκριθεί το σχέδιο. «Νομίζω ότι βαδίζουμε στο να έχουμε αρκετές ψήφους για να περάσει το σχέδιο νόμου» είπε ο εκπρόσωπος Τόνι Φράτο. «Δεν το θεωρούμε δεδομένο, είναι πολύ δικαιολογημένες οι ανησυχίες και τα ερωτήματα που έχουν ορισμένοι κοινοβουλευτικοί» πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο έλαβε την έγκριση του Κογκρέσου το απόγευμα της Κυριακής και θα υπερψηφιστεί το αργότερο μέχρι την Τετάρτη από τα δύο Σώματα, Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπω


Η κρίση έφτασε στην Ευρώπη


Στην Ευρώπη την τελευταία στιγμή διασώθηκε έπειτα από κρατική παρέμβαση η βελγοολλανδική τράπεζα Fortis. Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο συμφώνησαν να στηρίξουν την κοινοπραξία Fortis με περισσότερα από 16 εκατ. ευρώ.

Στη Μ. Βρετανία, η Bradford and Bingley (B&Β) εξαγοράστηκε από το βρετανικό δημόσιο. Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να εθνικοποιήσει την εταιρεία και να πουλήσει τμήμα αυτής στην ισπανική Banco Santander. Η ισπανική τράπεζα ανακοίνωσε πως πρόκειται να εξαγοράσει τα περίπου 200 υποκαταστήματα και τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών της βρετανικής τράπεζας B&Β.


«Ενέσεις» ρευστότητας


Νέο κύμα απελευθέρωσης χρημάτων από τις κεντρικές τράπεζες αναμένεται εντός των ημερών. Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) γνωστοποίησε ότι η ενεργοποίησή της έχει στόχο να διευρύνει σημαντικά τη ρευστότητα των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων.
Η Fed αναμένεται να αυξήσει από τα 25 δισ. δολάρια στα 75 δισ. δολάρια το ποσό που είναι διαθέσιμο για δανεισμό με χρονικό περιθώριο τις 84 ημέρες, για τις τράπεζες στις ΗΠΑ. Επίσης θα διαθέσει συνολικό ποσό 620 δισ. δολαρίων σε άλλες κεντρικές τράπεζες, κυρίως στην Ευρώπη, ανεβάζοντας το τρέχον πρόγραμμα νομισματικών ανταλλαγών, που βρισκόταν στα 290 δισ. δολάρια.
Παράλληλα, η ΕΚΤ διοχέτευσε 120 δισ. ευρώ στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας διέθεσε 40 δισ. στερλίνες για να βελτιώσει την κατάσταση στις αγορές. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διέθεσε στο τραπεζικό σύστημα της χώρας 1,5 τρισ. γεν (14,2 δισ. δολάρια) και η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας 2,7 δισ. δολάρια Αυστραλίας (2,2 δισ. δολάρια ΗΠΑ).
Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα έχει συνάντηση την Τρίτη με τους διοικητές όλων των τραπεζών της Γαλλίας ζητώντας τους τα πραγματικά στοιχεία για τους ισολογισμούς τους και κατά πόσο έχουν εκτεθεί μετά την κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς στις ΗΠΑ ώστε να δώσει χείρα βοηθείας πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους.
Νέες επιβαρύνσεις φέρνει στους έλληνες δανειολήπτες και τις επιχειρήσεις φέρνει η εκτίναξη του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor τριμήνου, με το οποίο είναι συνδεδεμένα τα δάνεια των περισσότερων νοικοκυριών, στο 5,25%.


Πηγή: cosmo.gr


Αυτό είναι το πιο τρανό παράδειγμα της κυριαρχίας των Η.Π.Α στην παγκόσμια οικονομία.Η πτώχευση ενός τραπεζικού κολοσσού οδήγησε σε αλυσιδωτές αντιδράσεις που τα αποτελέσματα τους φαίνονται στα χρηματιστήρια κατα κύριο λόγο των μεγάλων κρατών σε ολόκληρο το κόσμο.Αχ!!!αυτό το χρήμα.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: