19 Σεπ 2008

Το πρώτο τεχνικό πρόβλημα στο CERN


Εκτός λειτουργίας τέθηκε ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (Large Hadron Collider - LHC) λόγω ηλεκτρικού προβλήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων (CERN) την Τετάρτη (17/9).

Μία εβδομάδα μετά την έναρξη του ιστορικού πειράματος στη Γενεύη οι επιστήμονες του CERN ήρθαν αντιμέτωποι με τεχνική βλάβη, η οποία αποκαταστάθηκε μια μέρα μετά.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι υπεύθυνοι δήλωσαν πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν πότε ακριβώς θα επαναλειτουργήσει ο επιταχυντής.

«Το τεχνικό πρόβλημα επηρέασε ένα σύστημα ψύξης των υψηλής ισχύος μαγνητών, που κατευθύνουν τις δέσμες σωματιδίων στο μήκους 27 χλμ. υπόγειο τούνελ» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του CERN.
«Ο επιταχυντής βρίσκεται ακόμα σε αρχική φάση, είναι ένα πολύ πολύπλοκο μηχάνημα και είναι φυσικό να υπάρχουν τέτοιες διακοπές», δήλωσε εκπρόσωπος του CERN.
Υπενθυμίζεται ότι το πιο ακριβοπληρωμένο πείραμα της ιστορίας –κόστους άνω των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ- στοχεύει στην αναζήτηση του «σωματιδίου του Θεού» και ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου.


Πηγή:cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: