10 Σεπ 2008

"Η αρχή του Σύμπαντος"


Τρισεκατομμύρια πρωτονίων θα τρέχουν με ταχύτητα που θα προσεγγίζει κατά 99,99 % την ταχύτητα του φωτός, μέσα στα 27 χιλιόμετρα του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (Large Hadron Collider) και κάθε δευτερόλεπτο θα πραγματοποιούνται 600.000.000 συγκρούσεις σωματιδίων, στην πλήρη φάση του πειράματος της «Αρχής του Κόσμου». Εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη θα ταξιδέψουν 13,4 δισεκατομμύρια χρόνια πίσω, στην «Μεγάλη Έκρηξη» που δημιούργησε τη Ζωή.

Την Τετάρτη (10/9), οι πύλες του διαστήματος θα ανοίξουν όταν εκατό μέτρα κάτω από την Γενεύη οι γιγαντιαίες εγκαταστάσεις στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών, το πασίγνωστο CERN, τεθούν στη μέγιστη λειτουργία τους.

Στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων σε μια υπόγεια κυκλική σήραγγα μήκους 27 χιλιομέτρων, αντιπαράλληλες δέσμες πρωτονίων θα συγκρούονται μετωπικά κινούμενες με την ταχύτητα του φωτός, αναπαράγοντας στιγμιαία τις συνθήκες που επικρατούσαν λίγες στιγμές μετά τη Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε το Σύμπαν. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες και ο υπόλοιπος κόσμος θα έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν την κατάσταση συμπαντικής ύλης του Σύμπαντος ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Εκρηξη (Big Bang) -περίπου 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Το πείραμα αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα τόσο για την επιστήμη, όσο και για την ανθρωπότητα, αφού με αυτό θα εξαχθούν κρίσιμα συμπεράσματα για την διαλεύκανση της φύσης της ύλης, της ύπαρξης μαγνητικών μονοπόλων, της συμπεριφοράς μίνι μαύρων τρυπών και της ύπαρξης παράξενων σωματιδίων που τώρα υπάρχουν μόνο στα χαρτιά και στις θεωρητικές αναλύσεις των συχνά αντικρουόμενων φυσικών θεωριών.

Στο κοσμοϊστορικό αυτό γεγονός λαμβάνουν μέρος είκοσι χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα ενώ ολόκληρος ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την ιστορική αυτή στιγμή καθώς θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από το CERN (webcast.cern.ch), ενώ η εικόνα θα διανεμηθεί και μέσα από το δίκτυο της Eurovision.

Οι απαντήσεις που αναμένεται να δώσει το πείραμα είναι κρίσιμες: 1. Ποια ακριβώς σύνθεση έχει το 96% του Σύμπαντος, κάτι που ακόμη και σήμερα μας είναι εντελώς άγνωστο, ανακαλύπτοντας τα υπερσυμμετρικά σωματίδια.2. Αν και εμείς τα φανταζόμαστε ως κάτι άυλο και εξωπραγματικό, οι επιστήμονες πιθανόν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα "γιατί τα σωματίδια έχουν μάζα;". 3. Πού επιτέλους κρύβεται αυτό το περίφημο σωματίδιο Higgs. Eνα απίστευτα μικρό κομμάτι της ύλης, που ενώ φαίνεται να παίζει το ρόλο του στη φύση, την ίδια στιγμή παραμένει άφαντο μακριά από τις εργαστηριακές μετρήσεις, παίζοντας κρυφτούλι με τη λογική των επιστημόνων. Ισως να μην είναι υπερβολικό όταν κάποιοι το αποκαλούν και "σωματίδιο του Θεού".

Ωστόσο δεν φαίνεται να έχουν όλοι μεγάλες προσδοκίες από το πείραμα αυτό. Ο Βρετανός φυσικός Στίβεν Χώκινς στοιχημάτισε ότι ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων δεν θα καταφέρει να βρει το σωματίδιο Higgs. Ο διάσημος φυσικός δήλωσε σε συνέντευξή του στο Radio 4 του BBC: «Στοιχημάτισα 100 στερλίνες πως δεν θα βρούμε το Higgs. Πιστεύω ότι θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον να μην το βρούμε. Αυτό θα έδειχνε πως κάτι δεν πάει καλά και πως πρέπει να επανεξετάσουμε τη σκέψη μας».

Ο διάσημος φυσικός παραδέχθηκε ότι δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι θα προκύψει κάποια οικονομική ανταπόδοση από το πείραμα αυτό, χωρίς ωστόσο και να το αποκλείει. Όταν ρωτήθηκε αν στη θέση του πειράματος αυτού θα προτιμούσε ένα διαστημικό πρόγραμμα ο Χώκινς απάντησε: «Είναι σαν να με ρωτάτε ποιο από τα παιδιά μου θα προτιμούσα να θυσιάσω», ενώ συμπλήρωσε λέγοντας ότι ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων όπως και το διαστημικό πρόγραμμα έχουν ζωτική σημασία, αν η ανθρώπινη φυλή δεν θέλει να πάθει ασφυξία και τελικά να εξαφανιστεί.

Και τα δύο κοστίζουν λιγότερο από 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος του πλανήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προετοιμασίες για το πείραμα αυτό κράτησαν τουλάχιστον μια δεκαετία ενώ επενδύθηκαν συνολικά 6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: