10 Σεπ 2008

Ξεκίνησε το «Πείραμα των Πειραμάτων»


Το κουμπί πατήθηκε, η ακτίνα με τα πρωτόνια ξεκίνησε να κινείται μέσα στον Μεγάλο Επιταχυντή Νετρονίων. Η δε Γη βρίσκεται ακόμη στη θέση της καθώς ούτε μαύρη τρύπα έχει σχηματιστεί – όχι ακόμη τουλάχιστον- ούτε εξωγήινοι έχουν κάνει την εμφάνισή τους, όπως προδίκαζαν κάποιοι.

Η αναζήτηση του «σωματιδίου του Θεού», δηλαδή του μποζονίου «Χίγκς» - ενός σωματιδίου που είναι η απάντηση στο μυστήριο του πώς η ύλη «κερδίζει» σε μάζα – ξεκίνησε. Μέσα στην πρώτη μέρα του πειράματος θα γίνει γνωστό αν όλα θα πάνε καλά και αν το πείραμα βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Ο γενικός διευθυντής του CERN δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη: «Υπάρχουν δύο συναισθήματα. Η ικανοποίηση της ολοκλήρωσης ενός μεγάλου εγχειρήματος και η ελπίδα των μεγάλων ανακαλύψεων που βρίσκεται μπροστά».

Το Cern (Centre Europeen de Recherche Nucleaire) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι υπήρξαν «μικρά προβλήματα ηλεκτρικής φύσης» κατά τη διάρκεια της νύχτας, παρ’ όλα αυτά το πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες.
Το πρόγραμμα δεν θα δώσει απαντήσεις άμεσα αλλά σε βάθος χρόνου. Οι επιστήμονες ευελπιστούν να «φωτογραφίσουν» τις συνθήκες που επικράτησαν στη Γη 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, αμέσως μετά τη «Μεγάλη Έκρηξη» που ήταν η αρχή του Σύμπαντος και της Ζωής.

Τα ευρήματα θα είναι πολύτιμα, καθώς όπως λένε οι επιστήμονες μόνο το 4% του Σύμπαντος είναι ορατό με τα υπερσύγχρονα τηλεσκόπια που διαθέτουμε. Το υπόλοιπο 23% αποτελείται από Σκοτεινή Ύλη και το 73% από Σκοτεινή Ενέργεια. Αυτά τα «σκοτεινά» σημεία αναμένεται να φωτιστούν από όσα πρόκειται να διαδραματιστούν μέσα στον Μεγάλο Επιταχυντή.

«Ιστορική μέρα» χαρακτήρισε την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ευ. Γαζής, μέλος του προγράμματος Atlas που πραγματοποιεί το «Πείραμα των Πειραμάτων».
Έλληνας ερευνητής –που συμμετέχει στο πείραμα – μιλώντας στην ΝΕΤ- μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στην αίθουσα ελέγχου. Όπως είπε υπάρχει διάχυτο κλίμα ενθουσιασμού. «Οι άνθρωποι εδώ είναι έτοιμοι για τα πάντα και περιμένουν να λειτουργήσει το πρόγραμμα που ετοιμάζεται εδώ και χρόνια», σημείωσε.
Όπως λένε οι επιστήμονες του CERN την Τρίτη θα τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν μετρήσεις και να παρατηρήσουν φαινόμενα, που δεν θα ήταν εφικτό να γίνουν παρά μόνο σε αυτό το μεγάλο πείραμα προσομοίωσης της «αρχής του Χρόνου».
«Ξεκινά ένα ταξίδι, ελπίζουμε σε εκπλήξεις αλλά ό,τι και να βρεθεί θα είμαστε χαρούμενοι» σημείωσε το μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Σημειώνεται ότι το πείραμα που κοστίζει 9 εκατομμύρια και ετοιμάζεται εδώ και 20 χρόνια, διεξάγεται στη μεγαλύτερη κατασκευή μετά Το πείραμα είναι κόστους 9 εκατομμυρίων και διεξάγεται με τη βοήθεια ενός Επιταχυντή Αδρονίων 27 χιλιομέτρων (γνωστού και ως «Το δακτυλίδι») που βρίσκεται 100 μέτρα κάτω από τα Γαλλοελβετικά σύνορα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηχανική κατασκευή στην Ευρώπη, μετά το Eurotunnel – το τούνελ που συνδέει την Αγγλία με τη Γαλλία. Στο πείραμα συμμετέχουν 2.000 επιστήμονες και 10.000 ερευνητές θα αναλύσουν τα ευρήματα.
Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: