8 Αυγ 2009

LHC: Θα επαναλειτουργήσει με τη μισή ενέργεια


O LHC, ο μεγαλύτερος επιταχυντής σωματιδίων του CERN, πρόκειται να τεθεί ξανά σε λειτουργία στα μέσα του Νοεμβρίου ύστερα από τις απαραίτητες επισκευές που πραγματοποιήθηκαν. Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων, θα λειτουργήσει με ενέργεια3,5 τερα-ηλεκτρονιοβόλτ (TeV), προκειμένου να «επιτραπεί στους χειριστές του επιταχυντή να αποκτήσουν εμπειρία στον ασφαλή χειρισμό του μηχανήματος».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο LHC παρουσίασε σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του και διεκόπη η λειτουργία του εννέα μόλις ημέρες μετά τα εγκαίνιά του.

Ύστερα από τις απαραίτητες επισκευές και τους ελέγχους στις 10.000 ηλεκτρικές συνδέσεις του επιταχυντή, τα πειράματα θα συνεχιστούν με χαμηλότερη ενέργεια «μέχρι να έχει συλλεχθεί ένα σημαντικό δείγμα δεδομένων και η ομάδα των χειριστών να έχει αποκτήσει εμπειρία πάνω στη λειτουργία του μηχανήματος».

Σταδιακά, το ενεργειακό επίπεδο των συγκρούσεων σωματιδίων θα αυξηθεί αγγίζοντας το επίπεδο των 5 TeV ανά εκπεμπόμενη ακτίνα, διπλάσιο και πλέον του ανταγωνιστικού επιταχυντή Tevatron του Fermilab των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής που λειτουργεί στο ενεργειακό επίπεδο του ενός έως δύο TeV.

Τα πειράματα που θα πραγματοποιηθούν σε θερμοκρασία λίγο πάνω από το απόλυτο μηδέν (σε τούνελ μήκους 27 χλμ. κοντά στη Γενεύη), θα αναπαράγουν τις συνθήκες που πιστεύεται ότι επικράτησαν κατά το αρχικό «Μπινγκ Μπανγκ» του Σύμπαντος πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρονια.

Τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα αναμένεται να συγκεντρωθούν λίγες εβδομάδες μετά την «πυροδότηση» της πρώτης ακτίνας μέσα στο τούνελ και στα τέλη του 2010, προγραμματίζεται ο επιταχυντής να λειτουργήσει με ιόντα μολύβδου για πρώτη φορά.

Εν συνεχεία, ο επιταχυντής θα διακόψει τη λειτουργία του και θα ξαναλειτουργήσει στο ακόμα υψηλότερο ενεργειακό επίπεδο των 7 TeV ανά ακτίνα, οπότε θα καταστεί εφικτή η σύγκρουση σωματιδίων από αντίθετες κατευθύνσεις με ενέργειες επτά φορές μεγαλύτερες από ό,τι έχουν ποτέ επιτευχθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: