3 Αυγ 2009

Βρέθηκε πρωτεΐνη που προκαλεί πρόωρες γεννήσεις


Πρωτεΐνη που προκαλεί τις πρόωρες γεννήσεις και αποτελεί κύρια αιτία θανάτου και προβλημάτων υγείας για πολλά νεογέννητα, ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου, οι οποίοι εκφράζουν την ελπίδα, ότι το «μπλοκάρισμα» αυτής μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει στην αποφυγή των περισσότερων πρόωρων γεννήσεων.
Οι πρόωρες γεννήσεις συχνά προκαλούνται από κάποια μόλυνση, που ενεργοποιεί τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη (TLR4), η οποία υπάρχει στην επιφάνεια των κυττάρων. Όταν η πρωτεΐνη αναγνωρίζει τα βακτήρια της μόλυνσης, πυροδοτεί μια φλεγμονή, που με τη σειρά της εμφανίζεται να προκαλεί την πρόωρη γέννα. Αν και η αντίδραση αυτή θεωρείται ότι έχει εξελικτική αιτιολόγηση (να σώζει τη ζωή της εγκύου από κάποια σοβαρή μόλυνση), για κάποιο λόγο συμβαίνει ακόμα και όταν μια γυναίκα δεν έχει κάποια μόλυνση ή η μόλυνση είναι ασήμαντη.

Τα πολύ πρόωρα μωρά συχνά πεθαίνουν μέσα στις πρώτες μέρες μετά τη γέννησή τους, ενώ πολλά άλλα πρέπει να περάσουν μήνες σε ειδικούς θαλάμους. Όσα επιζούν, συχνά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων, όπως τύφλωση, κώφωση, πάρεση, μαθησιακές δυσκολίες κ.α.

Οι Βρετανοί ερευνητές βρήκαν τρόπο να απομονώνουν τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη και έτσι να μπλοκάρουν την αντίδραση του οργανισμού που οδηγεί στην πρόωρη γέννα. Αν και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες, θεωρείται ότι είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη θεραπειών που θα περιορίσουν τις πρόωρες γεννήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: