30 Αυγ 2009

7+1 "κακές" απολαύσεις που κάνουν καλό


H μπύρα προστατεύει από τις καρδιοπάθειες και η σοκολάτα από τον καρκίνο; Αν και συχνά αμφισβητούνται, οι μελέτες, που μας παροτρύνουν να ενδώσουμε σε «κακές» απολαύσεις, είναι μουσική στα αυτιά μας. Μπορείτε λοιπόν να πείτε άφοβα ναι στις παρακάτω απολαύσεις - πάντα με μέτρο.
1.Μπύρα

Η μπύρα για πολύ καιρό είχε επισκιαστεί από άλλα αλκοολούχα ποτά. Ωστόσο μια νέα έρευνα απέδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση μπύρας μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή λειτουργία. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να πίνετε τη μπύρα σα νερό.

2.Θυμός

Αν είστε ένας από εκείνους τους ανθρώπους, που εκδηλώνουν το θυμό τους μόνο όταν κοντεύουν να εκραγούν, μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι εκρήξεις θυμού πού και πού κάνουν καλό στην υγεία ενώ μπορούν να αποτελέσουν πιο αποτελεσματικό μηχανισμό αντιμετώπισης των προβλημάτων από το φόβο ή την αποστροφή.

Βέβαια ο θυμός, όπως καθετί «κακό», είναι καλύτερο να μην ξεπερνά τα όρια: το να μένετε θυμωμένοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να σας προκαλέσει ακόμη και προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαταραχές ύπνου και βλάβη στους πνεύμονες.

3.Καφές

Ο καφές είναι από τις πλέον πολυσυζητημένες ουσίες. Οι απόψεις διίστανται για το αν κάνει καλό ή κακό ή και τα δύο. Σειρά από μελέτες πάντως δείχνουν ότι πέρα από την ενέργεια, που προσφέρει, αποτελεί σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών στη διατροφή μας και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του διαβήτη.

4.Ηλιακή ακτινοβολία

Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι καταρχήν απαραίτητη αλλά όταν υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Ωστόσο οι ασθματικοί θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την έκθεση με μέτρο στις υπεριώδεις ακτίνες σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η ηλιακή ακτινοβολία καταστέλλει τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού, που προκαλούν άσθμα, όπως αποδείχτηκε από εργαστηριακές μελέτες σε ποντίκια και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ασθένειας.

Παράλληλα το φως του ήλιου είναι γνωστό ότι ανεβάζει τη διάθεση. Το ηλιακό φως μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους σε ένα γραφείο να αποφύγουν την υπνηλία το απόγευμα σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι έχετε δικαιολογία για να κάθεστε ατελείωτες

ώρες στον ήλιο. 5-Σκουλήκια

Είναι ανατριχιαστικά και γλοιώδη αλλά μπορούν να σώσουν τη ζωή σας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να αποδειχτούν θαύμα της επιστήμης. Αν χρησιμοποιηθούν σε σοβαρές πληγές καταπίνουν τα βακτήρια και τους νεκρούς ιστούς και βοηθούν στην επούλωση της πληγής και στην πρόληψη των λοιμώξεων.

6.Κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασί εδώ και πολύ καιρό είναι γνωστό ότι έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Το κλειδί, λένε οι επιστήμονες, αποτελεί ένα αντιοξειδωτικό που περιέχεται στα κόκκινα σταφύλια, που ονομάζεται ρεσβερατρόλη. Οι τελευταίες μελέτες συνδέουν ακόμη τη ρεσβερατρόλη με μεγαλύτερη αντοχή, μείωση των ουλών και πρόληψη της νόσου του αλτσχάιμερ.

7.Σοκολάτα

Οι λάτρεις της σοκολάτας μπορούν να το γιορτάσουν: οι μελέτες η μετά την άλλη αποδεικνύουν τα μαγική οφέλη της γλυκιάς απόλαυσης. Το μυστικό κρύβεται στα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, που βοηθούν στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου και στην αποτροπή απόφραξης των αρτηριών. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι οι συγκεκριμένες ουσίες μπορούν ακόμη να αυξήσουν τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και να αποτρέψουν την άνοια.

8.Σεξ

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι τα οφέλη του σεξ υπερβαίνουν την άμεση ικανοποίηση και την εκπλήρωση του στόχου της αναπαραγωγής. Πέρα από την προφανή εξελικτική της χρησιμότητα φαίνεται ότι η σεξουαλική επαφή είναι ένας εύκολος τρόπος για να μειωθεί η πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης και να βελτιωθεί η κυκλοφορία σε όλο το σώμα.

1 σχόλιο:

Christina Amana είπε...

Ωπ θα αρχίσω να τα κοπανάω αυτά :p
Έτσι για να μην γκρινιάζουν κάποιοι (μαμά εσένα λέεεεεεω :P)
Ελπίζω να πέρασες ένα υπέροχο καλοκαιράκι και να σε δω από το "σπίτι" μου!
Φιλιάαααααααα