17 Αυγ 2009

Νύχτες "γεμάτες" αστέρια


Το μοναδικής ομορφιάς θέαμα των διαττόντων αστέρων των Περσείδων, που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε πρόσφατα στο νυχτερινό ουρανό, κατέγραψε η Αστρονομική Ένωση Σπάρτης, σε συνεργασία με την ESA/RSSD Meteor Research Group και την DLR (Γερμανικό κέντρο ερευνών αεροναυτικής και διαστήματος).
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που παραχώρησε στο cosmo.gr ο κ. Παναγιώτης Κατσίχτης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης, η προσπάθειά έγινε από το Καταφύγιο Πάρνωνα του ΕΟΣ Σπάρτης, όπου είχαν εγκατασταθεί μια κάμερα SPOSH, με χειριστή τον Stefan Elgner της DLR (Forschungszentrum der Bundesrepublik Deutschland fur Luft- und Raumfahrt) και τρείς κάμερες WATEC, υπό την καθοδήγηση του Δρ Απόστολου Χρήστου του Armagh Observatory.

Μια ακόμη ομάδα με κάμερα SPOSHείχε εγκατασταθεί στο Καταφύγιο Μαινάλου του ΕΟΣ Τρίπολης υπό την καθοδήγηση του Κώστα Γουργουλιάτου της Αστρονομικής Εταιρείας Πατρών.

Η προσπάθεια είχε μεγάλη επιτυχία και καταγράφηκαν αρκετές δεκάδες μετέωρα κάθε βραδυά.

Ακόμη, το βράδυ της Τρίτης (11/08) κι από τον ίδιο χώρο, επιχειρήθηκε από τα μέλη μας καταγραφή της απόκρυψης αστέρος 13 mag στον Υδροχόο από τον αστεροειδή Diana (12mag).

Μετά την εξέταση των CCD λήψεων η αναφορά ήταν αρνητική, δηλαδή η απόκρυψη δεν έγινε ορατή από τον Πάρνωνα. Λίγο αργότερα έγινε επιτυχής καταγραφή με CCD και οπτικούς, ενός ακόμη αμοιβαίου φαινομένου ανάμεσα στους δορυφόρους του Δία, αυτού της ολικής έκλειψης της Ευρώπης από τον Γανυμήδη.

Συμπερασματικά, όπως ανέφερε ο κ. Κατσίχτης «ήταν καταπληκτική εμπειρία για όλους μας, όπου παρόλες τις "γεμάτες" νύχτες, κανείς δεν πήγαινε για ύπνο πριν βγεί ο Ήλιος».

1 σχόλιο:

επί λέξει είπε...

Τρομερή ενημέρωση!

:)