27 Αυγ 2009

Τεχνητά δέντρα κατά της κλιματικής αλλαγής


Μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές στη χώρα μας, που προκάλεσαν ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, έρχονται οι Βρετανοί επιστήμονες να μας σώσουν από τις εκπομπές του άνθρακα που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Μηχανολόγων Μηχανικών της Μεγάλης Βρετανίας υποστηρίζουν πως ένα δάσος από 100.000 «τεχνητά δέντρα» θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε 10 με 20 χρόνια προκειμένου να απορροφήσουν τις εκπομπές άνθρακα και να αποτρέψουν τις κλιματικές αλλαγές.

«Τα τεχνητά δέντρα βρίσκονται ήδη σε πρωτότυπο στάδιο, με αρκετά ανεπτυγμένο σχεδιασμό ως προς τον αυτοματισμό τους και τα μέρη που θα τα απαρτίζουν» υποστηρίζει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, Δρ Φοξ, μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μαζική τους παραγωγή θα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η λειτουργία των τεχνητών δέντρων

Τα εν λόγω δέντρα θα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα μέσω ενός φίλτρου. Αυτό το φίλτρο στη συνέχεια θα αποκολλάται από το δέντρο και θα αποθηκεύεται. Η τεχνολογία αναμένεται να έχει αναπτυχθεί έτσι ώστε να συνδυάζεται με την υποδομή της αποθήκευσης του άνθρακα.

Ο Δρ Φοξ υποστηρίζει πως το πρωτότυπο τεχνητό δέντρο είναι περίπου ίσου μεγέθους με ένα κοντέινερ πλοίου και θα μπορεί να απορροφά χιλιάδες φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ένα μεσαίου μεγέθους αληθινό δέντρο.

Οι άλλες δύο λύσεις

Οι βρετανοί επιστήμονες δεν έμειναν μόνο σε αυτό. Η έρευνα τους προχώρησε περαιτέρω, αφού κατάφεραν να σκεφτούν άλλες δύο μεθόδους για την αποφυγή της κλιματικής αλλαγής του πλανήτη.

Η πρώτη αφορά την αποθήκευση του άνθρακα είναι η τοποθέτηση ενός είδους «φωτοβιοαντιδραστήρες» με βάση τα φύκια που θα τοποθετηθούν σε κτήρια. Αυτοί θα είναι διαφανή δοχεία γεμάτα φύκια που θα απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης.

Η δεύτερη επιλογή επικεντρώνεται στην μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας που έρχεται στη Γη, με το να επιστρέφουν το φως του ήλιου πίσω στο διάστημα. Αυτό μπορεί να γίνει απλά, με την κατασκευή αντικατοπτριστικών ταρατσών στα κτήρια.

Ωστόσο, αν και εφόσον επιλεγεί μια από τις τρεις προτεινόμενες λύσεις των βρετανών ερευνητών, οι ίδιοι επισημαίνουν πως όλες αυτές είναι απλώς για να κερδίσει λίγο χρόνο η γη. «Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με μέτρα που να έχουν βάθος χρόνου» υποστηρίζουν.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με μέτρα που να έχουν βάθος χρόνου"

Αυτο είναι το σωστό.
Η ιδέα για τα ... δέντρα εντυπωσιακή, αλλά ημίμετρο.

TRELLOS είπε...

Καταρχάς να σε καλωσορίσω στο μπλόγκ μου Στροβολιώτη.Θεωρώ πως κάθε μέτρο είναι καλό αρκεί να εφαρμόζεται στην πράξη και όχι να μένει στα λόγια.Η δημιουργία τεχνητών δεντρών ίσως να αμβλύνει το πρόβλημα αλλά όντως είναι ημίμετρο.Το πως θα εφαρμοστούν μέτρα ώστε να έχουμε εντυπωσιακή μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα χρίζει μελέτης δεκαετειών καθώς θεωρώ πως η λύση ίσως να έχει να κάνει με εκμπετάλλευση των ιδιοτήτων της ατμόσφαιρας...