24 Αυγ 2009

Μύθοι και αλήθειες για το μεταβολισμό


Αν θέλετε να χάσετε κιλά χωρίς να καταβάλετε καμία προσπάθεια, μάλλον θα σας απογοητεύσουμε. Μπορεί να έχετε ακούσει ότι υπάρχουν μυστικά, που επιταχύνουν το ρυθμό του μεταβολισμού, όμως μην περιμένετε και θαύματα. Πέρα από κάποιες διατροφικές επιλογές, που πράγματι ενεργοποιούν το μεταβολισμό, υπάρχουν και αρκετοί μύθοι για το μεταβολισμό.
Ας δούμε λοιπόν μερικούς από τους πιο διαδεδομένους μύθους, που καλό είναι να γνωρίζετε.

Το φαγητό πριν τον ύπνο οδηγεί σε αύξηση βάρους

Ο πρώτος μύθος για το μεταβολισμό είναι ότι τα τρόφιμα που καταναλώνονται πριν από τον ύπνο μετατρέπονται αυτόματα σε σωματικό λίπος. Η αλήθεια είναι ότι η συνολική πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας καθορίζει αν ένα τρόφιμο θα μετατραπεί σε σωματικό λίπος ή όχι. Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία πότε προσλαμβάνετε θερμίδες όσο το να μην ξεπερνάτε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.

Η πρόσληψη θερμίδων σταδιακά στη διάρκεια της ημέρας, θα βοηθήσει στη διατήρηση ενός σταθερού επιπέδου ενέργειας, αλλά το αν θα πάρετε λίπος σύμφωνα με τους ειδικούς δεν επηρεάζεται από το αν θα φάτε πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι.

Τα συχνά γεύματα επιταχύνουν το μεταβολισμό

Ένας άλλος μύθος είναι ότι αν τρώτε πιο συχνά γεύματα θα τονώσετε το μεταβολισμό σας. Μπορεί για παράδειγμα να έχετε ακούσει ότι θα πρέπει να τρώτε έξι φορές την ημέρα για να έχετε πιο γρήγορο μεταβολισμό, όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Το θέμα είναι να θυμάστε ότι κάθε φορά που τρώτε ένα γεύμα, αυξάνετε το μεταβολισμό σας. Η αύξηση αυτή εξαρτάται από το πόσο πλούσιο είναι το γεύμα σε υδατάνθρακες και λίπη.

Αν υποθέσουμε ότι η συνολική πρόσληψη θερμίδων είναι η ίδια σε δύο διαφορετικές δίαιτες, μία που αποτελείται από τρία γεύματα και μία άλλη που αποτελείται από έξι, και οι δύο δίαιτες, θα οδηγήσουν στις ίδιες μεταβολικές αυξήσεις.

Δίαιτες με χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων προκαλούν γρηγορότερη απώλεια λίπους

Αν ξεκινήσετε μία πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα, όπως η δίαιτα Atkins ή κετογενής δίαιτα, θα προκληθεί αυτό που αποκαλείται κέτωση, δηλαδή το σώμα θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο αντί για υδατάνθρακες τις κετόνες, κάτι που πολλοί πιστεύουν ότι επιταχύνει το μεταβολισμό. Στην πραγματικότητα οι δίαιτες, που είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες, βοηθούν στον έλεγχο της πείνας αλλά δεν επηρεάζουν το ρυθμό του μεταβολισμού. Αν μάλιστα δεν καταναλώνετε υδατάνθρακες για πάρα πολύ καιρό, θα μπορούσε να προκληθεί μείωση του μεταβολικού ρυθμού, επειδή οι υδατάνθρακες επηρεάζουν τον θυρεοειδή αδένα.

Δεν πρέπει να τρώτε υδατάνθρακες και λίπη μαζί

Αυτή η αντίληψη πηγάζει από το γεγονός ότι εφόσον οι υδατάνθρακες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας, εφόσον καταναλώνονται και λίπη την ίδια στιγμή μετατρέπονται σε σωματικό λίπος. Με τον ίδιο τρόπο δεδομένου ότι το σώμα μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει ως καύσιμο τα λίπη ( απλά δεν είναι το προτιμότερο), αν η διατροφή σας είναι πλούσια σε λιπαρά, θα πρέπει να αποφεύγετε τους υδατάνθρακες.

Η αλήθεια είναι ότι ο οργανισμός ασχολείται περισσότερο με τη συνολική ενεργειακή ισορροπία. Αν φάτε ένα γεύμα και το σώμα σας χρειάζεται καύσιμα, θα χρησιμοποιήσει όλα τα καύσιμα που είναι στη διάθεσή του - υδατάνθρακες ή λίπη. Είναι αλήθεια ότι οι υδατάνθρακες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά πρώτο λόγο, αλλά εφόσον οι υδατάνθρακες δεν καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το λίπος.

Η μόνη περίπτωση που χρειάζεται όντως να αποφύγετε το συνδυασμό υδατανθράκων και λιπαρών είναι αμέσως πριν ή μετά την προπόνηση καθώς το λίπος θα επιβραδύνει την πέψη, μειώνοντας την απορρόφηση των υδατανθράκων από τα μυϊκά κύτταρα.

Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται αυτόματα με την ηλικία

Ένας ακόμη μύθος είναι ότι ο μεταβολισμός επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνετε. Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί χάνετε μυϊκή μάζα. Αν συνεχίσετε να ασκείστε και διατηρείστε σε φόρμα θα εμποδίσετε κάτι τέτοιο σε μεγάλο βαθμό.

Μπορεί να δείτε μία μικρή πτώση του μεταβολικού ρυθμού με την πάροδο του χρόνου, αλλά με άσκηση και σωστή διατροφή, θα είναι ελάχιστα αισθητή από την άποψη της αύξησης του βάρους.


2 σχόλια:

Giota είπε...

πολυ ωραιο αρθρο!!

TRELLOS είπε...

Σ'ευχαριστώ Γιώτα μου!:)