21 Αυγ 2009

Ισπανία: η πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου


Θα θυμόσαστε την ταινία “Face off”… η ιατρική έρχεται να αντιγράψει την τέχνη του κινηματογράφου και έτσι η πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου στην Ισπανία είναι γεγονός. Συνολικά, αποτελεί την όγδοη ολική μεταμόσχευση προσώπου παγκοσμίως!!!
Η επέμβαση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (19/8) στο νοσοκομείο “La Fe” στη Βαλένθια από ομάδα 30 γιατρών με επικεφαλής τον Pedro Cavadas, διήρκεσε σχεδόν 16 ώρες και ο 43χρονος άνδρας βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, όπως ανακοίνωσε ο Pedro Cadavas. Διευκρίνισε, μάλιστα, πως επρόκειτο για την πρώτη επέμβαση του είδους που περιελάμβανε τη μεταμόσχευση γλώσσας και γνάθου.

Ο 43χρονος, που είχε απωλέσει το κάτω ήμισυ του προσώπου του πριν από 11 χρόνια, εξαιτίας επιπλοκών της ακτινοθεραπείας στην οποία υποβαλλόταν, πήρε το μόσχευμα από έναν 35χρονο άνδρα, θύμα τροχαίου.

Υπάρχουν δύο ακόμη ασθενείς που βρίσκονται σε λίστα για να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα και να υποβληθούν σε αντίστοιχη επέμβαση.

Το μόσχευμα εκτείνεται από την άκρη των χειλέων ως τη βάση του αυχένα, πράγμα που ελπίζεται ότι θα επιτρέψει στον ασθενή να μιλάει καθαρά και να καταπίνει, τόνισε ο γιατρός, προσθέτοντας ότι μέσα σε ένα χρόνο, αν όλα πάνε καλά, αναμένεται μάλιστα να ανακτήσει σε κάποιο βαθμό και τη γεύση του.

Ωστόσο, για να υποβληθεί κάποιος σε ολική μεταμόσχευση προσώπου πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις, όπως να είναι ηλικίας 18-50 ετών, να μην καπνίζει, να μην είναι υπέρβαρος, να μην είναι διαβητικός και να μην υποφέρει από καρδιακά προβλήματα. Για να δεχτεί ένας οργανισμός το μόσχευμα, θα πρέπει ο ασθενής να είναι του ιδίου φύλου με το δότη, να έχει ίδια ομάδα αίματος, περίπου την ίδια ηλικία και όσο το δυνατόν παρόμοιο σχήμα προσώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: