11 Δεκ 2008

Φτηνότερα SMS και MMS από το εξωτερικό με ευρωπαϊκή απόφαση



Φτηνότερα κατά πάνω από το ήμισυ σύμφωνα με απόφαση των υπουργών Τηλεπικοινωνιών θα είναι τα γραπτά μηνύματα καθώς και τα MMS για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων όταν αυτοί βρίσκονται στο εξωτερικό.


Τα 27 κράτη – μέλη αναμένεται να θέσουν σε εφαρμογή την απόφαση από τον Ιούλιο του 2009, αφού πρώτα η πρόταση εγκριθεί και από το Ευρωκοινοβούλιο – το οποίο δεν αναμένεται να επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις.
Σύμφωνα με την απόφαση, από 0,29 ευρώ στην οποία κυμαίνεται τώρα το κόστος για την αποστολή μηνυμάτων από το εξωτερικό αναμένεται να γίνει 0,11 ευρώ. Επίσης οι υπουργοί υποστήριξαν την επιβολή πλαφόν ενός ευρώ ανά Megabyte πληροφορίας για το download, πράγμα όμως που αφορά το κόστος που οι εταιρείες χρεώνουν η μία την άλλη.
Σημαντική είναι ακόμη η απόφαση να ισχύσει μηχανισμός που θα επιτρέπει την σύνδεση να κόβεται αν η πληροφορία (download, sms κ.λ.π.) ξεπεράσει τα 50 ευρώ.
«Επιθυμούμε να αποφύγουμε αυτό που ονομάζουμε «σοκ του λογαριασμού» που παθαίνουν οι καταναλωτές όταν παίρνουν το λογαριασμό μετά την επιστροφή τους από διακοπές στο εξωτερικό» δήλωσε ο γάλλος υπουργός Βιομηχανίας και Καταναλωτών Λυκ Σατέλ που συμμετείχε στη Σύνοδο των Βρυξελλών. Σημειώνεται ότι την αρχική πρόταση για μείωση είχε κάνει αρχικά η αρμόδια Επίτροπος για τις Τηλεπικοινωνίες Βίβιαν Ρέντινγκ.
Το ίδιο ευχαριστημένοι από την πρόταση πάντως δεν φάνηκαν τα μέλη της GSM – ένωσης που εκπροσωπεί παρόχους. Εκπρόσωπος της εταιρείας εξέφρασε την «απογοήτευση» των μελών καθώς όπως ανέφερε «στην παρούσα οικονομική κατάσταση, οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις».
Από την πλευρά της η Επίτροπος Ρέντινγκ δήλωσε ότι το πραγματικό κόστος της αποστολής ενός SMS σε περιαγωγή είναι λιγότερο από ένα σεντ. «Θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο (για κέρδος) μεταξύ του 0,01 και των 0,11 σεντς» σημείωσε ενώ συμπλήρωσε πως έχει διαπιστωθεί ότι από τότε που η ΕΕ αποφάσισε μείωση του κόστους κλήσης roaming κατά 50-60% οι κλήσεις από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 30 -35%.
Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC σε σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 20% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η σύγχυση που υπάρχει για το κόστος των επικοινωνιών με περιαγωγή τους εμποδίζει να χρησιμοποιούν το κινητό τους στο εξωτερικό. Ένα ποσοστό 17% δήλωσαν ότι αν το κόστος ήταν σταθερό, θα χρησιμοποιούσαν περισσότερο το κινητό τους κατά την παραμονή τους στο εξωτερικό


Πηγή:cosmo.gr

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αυτο μας συμφαιρει αρα ειναι καλο!!!

TRELLOS είπε...

Στη Κύπρο παλιά ήτανε 1 σέντ το μήνυμα...τώρα εμάς δε μας συμφέρει...!!!

Ανώνυμος είπε...

πλακα κανεις?? τοσο φθηνα ειναι τα μηνυματα εκει??? οντως δεν σας συμφερει

TRELLOS είπε...

Ήταν,τώρα δεν ξέρω τι παίζει να σου πω την αλήθεια...Μάλλον θα εναρμονιστήκαμε και εμείς με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα...