31 Δεκ 2008

Νέα στοιχεία για ύπαρξη ζωής στον Άρη


Το σενάριο της ύπαρξης στον «κόκκινο πλανήτη» υδάτινου περιβάλλοντος κατάλληλου να φιλοξενήσει ζωή, φαίνεται να επιβεβαιώνουν τα νέα στοιχεία που συνέλλεξε το διαστημικό σκάφος Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) της NASA.

Συγκεκριμένα, ανακαλύφθηκαν αποθέματα ανθρακικού άλατος, το οποίο σχηματίστηκε σε ουδέτερο ή αλκαλικό νερό. Το ανθρακικό άλας - που δεν επιβιώνει σε συνθήκες εχθρικές για τη ζωή - δημιουργείται όταν νερό και διοξείδιο του άνθρακα αναμιγνύονται με ασβέστιο, σίδηρο ή μαγνήσιο.

Η ανακάλυψη αυτή διαψεύδει τη θεωρία ότι κάποτε όλο το νερό στον Άρη ήταν όξινο και δείχνει ότι τουλάχιστον ένα τμήμα τουλάχιστον από το περιβάλλον του πλανήτη ήταν ήπιο και ευνοϊκό για τη ζωή.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη – η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Science" - διεξήγαγαν επιστήμονες του πανεπιστημίου Μπράουν στις ΗΠΑ, τα αποθέματα ανθρακικού άλατος, ηλικίας 3,6 δισ. ετών, ανακαλύφθηκαν σε βραχώδες υπόστρωμα στα όρια ενός κρατήρα.

Τα σημεία όπου βρέθηκαν ανθρακικά άλατα έχουν μέγεθος αρκετών ποδοσφαιρικών γηπέδων, βρίσκονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη και απεικονίζονται σε φωτογραφίες που τράβηξε από ψηλά το MRO με υψηλής ανάλυσης υπέρυθρες κάμερες.

Πηγή:cosmo.gr

1 σχόλιο:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ,ΑΓΑΠΗ,ΕΥΤΥΧΙΑ.
ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟ ΘΕΜΑ .ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.