9 Δεκ 2008

To ποντίκι “σαραντάρισε”


Την Τρίτη 9/12 το ποντίκι – το ταπεινό ποντίκι που όλοι σήμερα χρησιμοποιούμε ως αυτονόητο εξάρτημα του υπολογιστή μας- κλείνει τα 40 του χρόνια. Το όνομα του πατέρα του είναι Douglas Engelbart, που το παρουσίασε για πρώτη φορά στις 9 Δεκεμβρίου του 1968. Το ποντίκι του Engelbart ήταν ξύλινο και είχε μόνο ένα κουμπί.

Ο dr. Jeff Ruliffson ο οποίος τώρα είναι διευθυντής εταιρείας έρευνας και ήταν τότε παρών στην πρώτη επίδειξη του mouse λέει ότι «ήταν μια καλή επίδειξη» και «μάλιστα λειτουργούσε!». Τα γενέθλια του ποντικιού θα γίνουν στην Καλιφόρνια και για να το τιμήσουν θα μαζευτούν όλοι οι πρωτοπόροι ερευνητές που το σχεδίασαν.
Όπως λέει το BBC o Εngelbart ήθελε να δείξει τότε, ότι τα κομπιούτερ μπορούν να λειτουργήσουν ως συμπληρωματικά της ανθρώπινης νοημοσύνης και έψαχνε τρόπους ώστε ο χρήστης να μπορεί να τα λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά και πιο παραγωγικά. Το πρόγραμμα NLS που είχε παρουσιάσει τότε – μαζί με το ποντίκι- είχε ακριβώς σχεδιαστεί για να βάλει αυτή την ιδέα (ο κομπιούτερ ως «βοηθός» του ανθρώπου) σε εφαρμογή.
Όλα αυτά σύμφωνα με τον Dr Rulifson έπρεπε να τα επινοήσουν τότε τα μέλη της ομάδας SRI – στην οποία ανήκαν τα δύο πρόσωπα που αναφέραμε-. «Υπήρχαν κομμάτια και τμήματα διασκορπισμένα. Δεν υπήρχε ένα οργανωμένο σχέδιο αλλά τα καταφέραμε να τα μαζέψουμε και να τα συντονίσουμε».
Παρότι το ταπεινό ποντικάκι σήμερα έχει έρθει να συμπληρωθεί από touch screen και voice συστήματα, ερευνητές θεωρούν ότι έχει πολλά χρόνια ακόμη μπροστά του και ίσως – μεγαλύτερη εξέλιξη.


Πηγή:cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: