18 Δεκ 2008

Τα νεογέννητα κλαίνε λόγω έλλειψης επικοινωνίας


Τα νεογέννητα βρέφη γεννιούνται με έντονη την επιθυμία να επικοινωνήσουν με το νέο τους περιβάλλον και να γίνονται κατανοητά, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στο κλάμα στην αντίθετη περίπτωση, καταδεικνύει έρευνα του πανεπιστημίου Dundee στη Σκωτία.

Η καθηγήτρια Emese Nagy μελέτησε 90 νεογέννητα, ηλικίας από 3 έως 96 ωρών. Στο καθένα από αυτά αφιέρωσε τρία λεπτά. Στο διάστημα αυτό τους χαμογελούσε, τους κοιτούσε και τους μιλούσε αγγίζοντάς τα, όπως θα έκαναν οι μητέρες τους.
Στη συνέχεια, πάγωνε το πρόσωπό της και σταματούσε να επικοινωνεί. Τότε παρατηρούσε ότι τα βρέφη απέστρεφαν το βλέμμα τους, γίνονταν θλιμένα και ορισμένα άρχιζαν να κλαίνε.
Όταν ξανάρχιζε να επικοινωνεί μαζί τους, τα νεογέννητα γυρνούσαν το κεφάλι τους προς εκείνη και σιγά-σιγά άρχιζαν να αποκτούν και πάλι επαφή, διακόπτοντας το κλάμα τους.
«Αυτή η έρευνα έδειξε ότι ακόμα και τα νεογέννητα έρχονται στον κόσμο με μια έντονη ευαισθησία προς τα άλλα άτομα. Δείχνουν μια ένθερμη ετοιμότητα να σχετιστούν με τους άλλους, έχουν την ικανότητα να συνδέονται και διαμαρτύρονται όταν οι άλλοι δεν ανταποκρίνονται» δήλωσε η καθηγήτρια Nagy.


Πηγή:cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: