18 Δεκ 2008

Γεώτρηση για νερό έφερε στην επιφάνεια… μάγμα


Μπροστά σε μία ευχάριστη – αν είσαι γεωλόγος – έκπληξη βρέθηκαν τα μέλη συνεργείου όταν κάνοντας γεώτρηση στη Χαβάη «μπήκαν» σε θάλαμο όπου υπήρχε μάγμα από το ηφαίστειο Κιλαουέα. Την ανακάλυψη, έκανε γνωστή ο καθηγητής Μαρς σε συνεδρίαση της Ένωσης Αμερικανών Γεωφυσικών.

Αναλυτικά, το συνεργείο που βρήκε το μάγμα μέσω γεώτρησης, ανήκε σε εταιρεία παραγωγής ενέργειας μέσω γεωθερμικών πηγών. Έκαναν γεώτρηση στο σημείο αυτό, προσπαθώντας να βρουν καυτό νερό (εγκλωβισμένο σε πέτρες ζεστές από το ηφαιστειακό υπέδαφος), με του οποίου τον ατμό θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνηση γεννήτριες ενέργειας.
Αντ’ αυτού όμως βρέθηκαν μπροστά σε θάλαμο μάγματος, πράγμα που σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου Johns Hopkins Μαρς είναι φαινόμενο πρωτοφανές για τους γεωλόγους.

Χαρακτηριστικά είπε ότι το να πέφτεις πάνω σε μάγμα έχει τόση διαφορά από τη μελέτη της λάβας (η οποία όπως λέει ο Μπρους Μαρς είναι «ο θάνατος του μάγματος»), όση διαφορά έχει το να βρίσκει ένας παλαιοντολόγος ένα κόκαλο δεινοσαύρου από το να βρει έναν πραγματικό δεινόσαυρο.
Σύμφωνα με το BBC, δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που εργάτες οι οποίοι πραγματοποιούν γεωτρήσεις συναντούν κατά τη γεώτρηση μάγμα, όμως είναι η πρώτη φορά που το συναντούν σε τόσο μικρό βάθος – μόνο 2,5 χιλιόμετρα. Σε Αυστραλία και Ευρώπη ανάλογη ανακάλυψη έχει γίνει στο διπλάσιο βάθος τουλάχιστον.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το «μικρό ηφαίστειο» που δημιουργήθηκε είναι εύκολο να τεθεί υπό έλεγχο. Συγκεκριμένα, το μάγμα εκτινάχθηκε στα 5-10 μέτρα από την επιφάνεια, αλλά μετά η λάβα πάγωσε γύρω - γύρω και έτσι η ροή σταμάτησε.
Σύμφωνα με το BBC η ανακάλυψη έγινε το 2005, όμως μόνο πρόσφατα οι επιστήμονες – έχοντας εξετάσει το φαινόμενο καλύτερα- νοιώθουν άνετα να συζητήσουν τις λεπτομέρειες. Δεν είναι σίγουροι πόσο μεγάλος είναι ο υπόγειος θάλαμος με το μάγμα, αλλά θεωρούν ότι δημιουργήθηκε κατά την περίοδο που ενεργοποιήθηκε το Κιλαουέα, δηλαδή στη δεκαετία του 50 ή ακόμη και του 20.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το σημείο αυτό μπορεί να γίνει ένα «εργαστήριο» γι’ αυτούς ώστε να μελετήσουν το σχηματισμό πολλών πετρωμάτων και στοιχείων από την υγρή στη στέρεη μορφή τους.


Πηγή:cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: