17 Δεκ 2008

Για το μέλλον της επιστημονικής επικοινωνίας θα μιλήσουν στο ΕΙΕ


Τη Δευτέρα (15/12) θα παρουσιαστούν οι υποδομές που αναπτύσσει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης για την ανοιχτή πρόσβαση στην επιστημονική γνώση στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), στο πλαίσιο διημέρου διεθνούς συνεδρίου για το μέλλον της επιστημονικής επικοινωνίας.

Στο συνέδριο θα μιλήσουν πανεπιστημιακοί, ερευνητές, εκδότες από την Ευρώπη και την Αμερική και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι θα παρουσιάσουν απόψεις, εμπειρίες και προβληματισμούς για τις υποδομές ανοικτής πρόσβασης καθώς και τις νέες προοπτικές που αναδύονται για την επιστημονική επικοινωνία και τη διάδοση της γνώσης.
Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου θα παρουσιαστούν οι υποδομές που αναπτύσσει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης με χρήση ανοικτού λογισμικού και σε συνεργασία με ερευνητικούς και επιστημονικούς φορείς.
Στόχος των υποδομών είναι η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ελεύθερης διάθεσης ψηφιακού περιεχομένου επιστήμης και πολιτισμο :
Tο Αποθετήριο Ήλιος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Αποθετήρια στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και τις Επιστήμες Υγείας, το Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών, καθώς και διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης.
Στη συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί θα παρουσιαστεί ο νέος δικτυακός τόπος openaccess.gr, μια ενιαία πύλη με όλες τις πληροφορίες για την Ανοικτή Πρόσβαση και τις εθνικές και διεθνείς πολιτικές, χρήσιμες διευθύνσεις σε ψηφιακές βιβλιοθήκες, αποθετήρια και επιστημονικά περιοδικά, καθώς και νέα και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Τέλος, να τονίσουμε ότι το συνέδριο θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του διαδικτύου.

Πηγή:cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: