7 Δεκ 2008

Χαμογελάτε είναι μεταδοτικό!


Η ευτυχία είναι τόσο μεταδοτική ώστε όσο περισσότερους ευτυχισμένους ανθρώπους γνωρίζει κανείς τόσο πιθανότερο είναι να νιώθει κι ο ίδιος ευτυχισμένος. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ερευνητική ομάδα από την Αμερική σε σχετική έρευνα.

Ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής Ιατρικής Κοινωνιολογίας του Χάρβαρντ, Νικόλας Χριστάκης, τονίζει ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι οι άνθρωποι προτιμούν να σχετίζονται με συνανθρώπους τους ευτυχισμένους.
«Κάθε επιπλέον ευτυχισμένο πρόσωπο σε κάνει ευτυχέστερο» διευκρινίζει ο δρ. Χριστάκης, επισημαίνοντας ότι αυξάνεται η θέληση για ζωή όταν η ευτυχία είναι διάχυτη στο φιλικό περιβάλλον ενός ανθρώπου, σε αντίθεση με τη δυστυχία που δεν μεταδίδεται.. πολύ εύκολα.
Η συγκεκριμένη έρευνα βασίστηκε σε έναν αριθμό 5.000 ατόμων, όλοι τους παιδιά εθελοντών που συμμετείχαν σε μεγάλη έρευνα για θέματα καρδιακής υγείας που ξεκίνησε το 1948.
Δημοσιεύετηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal.
Στην ανάλυση που έκαναν οι ερευνητές μετά το πέρας της έρευνας στους εθελοντές, έδειξε ότι οι άνθρωποι με τις περισσότερες κοινωνικές συνδέσεις είναι κι οι ευτυχέστεροι. Και δεν εννοείται μόνο η συναναστροφή με το στενό κοινωνικό περιβάλλον, όπως οικογένεια, συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι αλλά οι γνωστοί των προηγουμένων, γνωστοί των γνωστών κτλ.
O Tζέιμς Φάουλες, μέλος της ερευνητικές ομάδας, δηλώνει ότι «άν μια κοινωνική γνωριμία είναι ευτυχισμένη, αυξάνει την πιθανότητα να είσαι και εσύ ευτυχισμένος κατά 15%».
«Ένας ευτυχισμένος φίλος αξίζει 20.000 δολάρια», τονίζει ο δρ. Χριστάκης, ο οποίος επισημαίνει τη σημασία του κοινωνικού περίγυρου στα επίπεδα ευτυχίας και συνδέει τη νέα μελέτη με έρευνα του 1984, η οποία έδειχνε ότι το να κερδίσει κανείς 5.000 δολάρια αυξάνει τις πιθανότητές του να γίνει ευτυχέστερος κατά μόλις 2%.


Πηγή: cosmo.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ειναι πολυ ομορφο να μπορουμε να χαμογελαμε συνεχεια :))
σου ευχομαι παντααααααααααα να χαμογελας!!!!!!!!!!