1 Δεκ 2008

Aνακαλύφθηκε φλυτζάνι για την έλλειψη βαρύτητας


Από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλώριντα των Η.Π.Α., έρχονται τα νέα για την ανακάλυψη του φλυτζανιού για την έλλειψη βαρύτητας. Σκοπός της ανακάλυψης η εξυπηρέτηση των μελλοντικών διαστημικών ταξιδιωτών.

Ο αστροναύτης Ντον Πετίτ, μηχανικός πτήσης διαστημικού σταθμού από το 2003, έφηυρε ένα φλυτζάνι έλλειψης βαρύτητας. Στο φλυτζάνι τα υγρά συγκρατιούνται κατά μήκος των πλευρών ενός κομματιού διπλωμένου πλαστικού.
Επειδή μέχρι σήμερα οι αστροναύτες έπιναν υγρά με χαρακτηριστικά σφαιρικών σταγόνων, προκειμένου ν' αντιμετωπίσουν την έλλειψη βαρύτητας, ο Πετίτ, που είναι φανατικός του καφέ, δημιούργησε το φλυτζάνι από κομμάτι ενός διαφανούς πλαστικού, το οποίο έδεσε με μια γερή κολλητική ταινία.
Ο Πετίτ εξηγεί, μέσω ενός βίντεο που προβλήθηκε στη NASA TV, ότι «το πλαστικό που χρησιμοποιήθηκε για το φλυτζάνι φέρνει στο υλικό ενός φτερού αεροπλάνου. Από τη στενή γωνία στο πάνω μέρος διέρχονται τα υγρά ή ο καφές».
Kαι συνεχίζει λέγοντας ότι «μπορούμε να ρουφήξουμε γουλιά γουλιά το μεγαλύτερο μέρος του υγρού από αυτά τα φλυτζάνια χωρίς να χρειάζεται να πίνουμε σφαιρικές σταγόνες από σακούλες».
H κύρια αποστολή της ομάδας, που συμμετέχει ο Πετίτ, είναι να εγκαταστήσει ένα σύστημα ανακύκλωσης νερού 250 εκατομμυρίων δολλαρίων, που επιτρέπει σε κάθε διαστημικό πλήρωμα να ανακυκλώνει τα ούρα του και άλλα υγρά με σκοπό την κατανάλωση νερού.


Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: