17 Δεκ 2008

Εισβολή νεαρών στην ΕΡΤ - Παραίτηση υπέβαλε ο Χ. Παναγόπουλος

Ομάδα αποτελούμενη από 20 περίπου νεαρούς εισέβαλε στο στούντιο κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ και διέκοψε την κανονική ροή.
Κρατώντας πανό στα χέρια μέσω των οποίων ζητούσαν να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες στα επεισόδια και να βγουν οι πολίτες στους δρόμους οι νεαροί παρέμειναν στον «αέρα» της κρατικής τηλεόρασης για μερικά δευτερόλεπτα, ενώ στη συνέχεια έγινε διακοπή για διαφημίσεις.
Αργά το απόγευμα η ΕΡΤ κατέθεσε μήνυση κατ' αγνώστων για όλα τα αδικήματα που διαπράχθηκαν κατά την εισβολή στο ραδιομέγαρο.

Παραιτούνται Παναγόπουλος, Μιχαλέλης

Σύμφωνα με πληροφορίες, την παραίτησή τους έχουν υποβάλλει ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Χρήστος Παναγόπουλος και ο διευθυντής ενημέρωσης, Δημήτρης Μιχαλέλης.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σύντομα πρόκειται να ανακοινωθεί η τοποθέτηση του καθηγητή Σ. Φλογαιΐτη στη θέση του προέδρου της ΕΡΤ. Σημειώνεται ότι ο κ. Φλογαΐτης αποτελεί προσωπική επιλογή του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου.

Καταγγελίες Παναγόπουλου

Mιλώντας στο δελτίο ειδήσεων, ο πρόεδρος της ΕΡΤ ΑΕ κ. Παναγόπουλος εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για το γεγονός, λέγοντας ότι οι νεαροί είχαν ξεκινήσει από νωρίς να έρχονται στο Ραδιομέγαρο σε μικρές ομάδες και όχι οργανωμένα.
Ο κ. Παναγόπουλος είπε επίσης ότι ορισμένα από τα άτομα αυτά πήγαν στο γραφείο του, λέγοντας ότι ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για τον τρόπο που γίνεται η μετάδοση των γεγονότων των τελευταίων ημερών.
Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντοτε με τα λεγόμενα του κ. Παναγόπουλου, οι νεαροί επιχείρησαν να κάνουν κατάληψη στο στούντιο, αλλά και να εμποδίσουν και τον ίδιο να βγει από το γραφείο του.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι του παρεδόθη ένα κείμενο ανυπόγραφο, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για το περιστατικό, «με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Τι αναφέρεται στο κείμενο

Στο κείμενο των ατόμων που εισέβαλαν στο δελτίο της ΝΕΤ αναφέρονται τα εξής:
«Η δράση μας είναι αποτέλεσμα μίας συσσωρευμένης πίεσης που λεηλατεί τις ζωές μας και όχι μόνο μία συγκινησιακή έκρηξη με αφορμή τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από την αστυνομία. Είμαστε μία ακόμη συλλογικότητα, κομμάτι της εξέγερσης που συμβαίνει.
Ενάντια στην εξημέρωση από τα ΜΜΕ, προβαίνουμε σε παρέμβαση-παρεμβολή στη ροή του προγράμματος της ΕΡΤ. Θεωρούμε ότι τα ΜΜΕ συστηματικά καλλιεργούν το φόβο. Αντί να ενημερώνουν παραπληροφορούν. Παρουσιάζουν μια πολύμορφη εξέγερση σαν τυφλή εκτόνωση.
Εξηγούν την κοινωνική έκρηξη με όρους ποινικούς και όχι πολιτικούς. Αποκρύπτουν επιλεκτικά τα πραγματικά γεγονότα. Προβάλλουν μία εξέγερση σαν ένα ακόμη θέαμα που πρέπει απλά να παρακολουθούμε μέχρι να αρχίσει το επόμενο σήριαλ. Τα ΜΜΕ μετατρέπονται καθημερινά σε μέσα καταστολής της ελεύθερης και δημιουργικής σκέψης.
Να αυτοοργανωθούμε. Καμία αυθεντία δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις στα προβλήματά μας. Χρειάζεται να συναντηθούμε με άλλους ανθρώπους. Να μετατρέψουμε τους δημόσιους χώρους – τους δρόμους, τις πλατείες, τα πάρκα, τις σχολές -σε χώρους αδιαμεσολάβητης έκφρασης. Να βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο για να συνδιαμορφώσουμε τον λόγο και τις δράσεις μας.
Να μην φοβηθούμε, να κλείσουμε τις τηλεοράσεις, να βγούμε από τα σπίτια μας, να συνεχίσουμε να διεκδικούμε, να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας. Καταγγέλλουμε την αστυνομική βία – Αμεση αποφυλάκιση των συλληφθέντων διαδηλωτών. Για την ανθρώπινη χειραφέτηση και την ελευθερία.»
Το περιστατικό καταδίκασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος, κάνοντας λόγο για ενέργεια που αποδεικνύει την περιφρόνηση «που έχουν αυτά τα στοιχεία για τους κανόνες βάσει των οποίων λειτουργεί η Δημοκρατία μας».

Πολιτικό ζήτημα για το περιστατικό

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχετικά με τα όσα έγιναν στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι είναι δυστυχώς άλλη μια απόδειξη της διάλυσης της επιχείρησης επί Νέας Δημοκρατίας και προσέθεσε ότι είναι προφανές ότι παρόμοιες ενέργειες, τις οποίες έχουμε δει τις τελευταίες μέρες και σε άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δεν μπορούν να είναι αποδεκτές ως μέθοδος δημοσιοποίησης απόψεων.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πολιτικός εκπρόσωπος Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Τηλέμαχος Χυτήρης: «Όταν η κυβέρνηση μετατρέπει τη δημόσια τηλεόραση σ’ ένα μηχανισμό προπαγάνδας και σπατάλης του δημόσιου χρήματος, τότε μοιραία έρχεται η πλήρης διάλυση, που την παρακολουθεί ο ελληνικός λαός, σε απευθείας σύνδεση. Άξιος ο μισθός τους».
Απαντώντας στον κ. Χυτήρη, το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Αμετανόητος νοσταλγός των ημερών του ΠΑΣΟΚ, όταν και με τη δική του ενεργό συμβολή η ΕΡΤ εκτελούσε, απροκάλυπτα, χρέη κυβερνητικού και κομματικού φερεφώνου, ο πολιτικός εκπρόσωπος Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ είναι αδύνατο ν’ ανεχθεί και ν’ αναγνωρίσει τη σημερινή ελεύθερη ενημέρωση από την κρατική τηλεόραση.Ως προς την έμμεση πλην σαφή στήριξη που παρέχει με τη δήλωσή του στους προβοκάτορες που εισέβαλαν στην ΕΡΤ, μια λέξη μόνο ταιριάζει στον κ. πολιτικό εκπρόσωπο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ: Ντροπή και γι’ αυτόν και για το Κόμμα που εκπροσωπεί».
Το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σχολίασε: «Ως μία από τις πολλές μορφές δράσης δεν μπορείς να την αποκλείσεις. Η παρατήρησή μας βρίσκεται στο ανώνυμο της ενέργειας, καθώς και ότι το περιεχόμενο των συνθημάτων θα έπρεπε να αφορά σε προβλήματα της Παιδείας και σε άλλα που απασχολούν τη νεολαία της εργατικής τάξης, τα παιδιά γενικά της λαϊκής οικογένειας».
Ο ΣΥΝ εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει: «Η βιασύνη του κυβερνητικού εκπροσώπου να καταγγείλει μια πράξη ακτιβισμού ως απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας, φανερώνει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το μέτρο. Απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας υπήρξε η εν ψυχρώ δολοφονία του περασμένου Σαββάτου.
Όσους «αγανακτούν» και «καταδικάζουν» παρεμβάσεις σαν τη σημερινή δεν τους είδαμε να κάνουν το ίδιο απέναντι στο κύμα χειραγώγησης από ορισμένα τηλεοπτικά μέσα, που προσπαθούν να παρουσιάσουν με ένα κλίμα τρομοφοβίας το ξέσπασμα μιας γενιάς, αγνοώντας αγωνίες, διεκδικήσεις και αιτήματα».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, καταδίκασε το γεγονός και τόνισε πως πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι, άλλο διαμαρτυρία, άλλο κατάληψη, άλλο Δημοκρατία και άλλο Αυθαιρεσία. «Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους της ΝΕΤ, οι οποίοι άθελά τους, υπέστησαν το «δημοκρατικό χάδι» των καταληψιών», πρόσθεσε ο κ. Βελόπουλος.

Πηγή:zougla.gr

3 σχόλια:

Giota είπε...

το ειδα σ ολα τα δελτια
χ8ες...αντι να παραιτηθει η κυβερνηση μ οσα εχει κανει....

TRELLOS είπε...

Πραγματικα Γιώτα είναι επιεικώς γελίοι....

Christina Amana είπε...

Ωραία... Σιγά σιγά ξεκινάν οι παραιτήσεις! Λέτε να φτάσουμε μέχρι και την κυβέρνηση?
Μπα ε...?
Εεε εγώ ακόμα ελπίζω να έχουν την αξιοπρέπεια (την λίγη τουλάχιστον που τους έχει μείνει) να το κάνουν!