9 Δεκ 2008

Λαοθάλασσα είπε το “στερνό αντίο” στον Αλέξη


Με χειροκροτήματα και λουλούδια αποχαιρέτισε ένα τεράστιο πλήθος κόσμου που κατέκλυσε τους γύρω δρόμους του κοιμητηρίου στο Παλαιό Φάληρο τον αδικοχαμένο 15χρονο Αλέξη Γρηγορόπουλο, «Gregory» όπως τον έλεγαν οι φίλοι του.

Οι εικόνες των ΜΜΕ από το νεκροταφείο έδειξαν ένα τεράστιο πλήθος κόσμου –κυρίως μαθητών και νεαρόκοσμου - να στέκεται σιωπηλά κατά τη διάρκεια της εξοδίου ακολουθίας συγκλονισμένοι. Όταν το λευκό φέρετρο -το οποίο σήκωναν στους ώμους και μαθητές- βγήκε από την εκκλησία για το χώρο της ταφής ο κόσμος χειροκρότησε ενώ από τα παιδιά ακούστηκαν συνθήματα κατά της αστυνομίας.
Ακόμη και στην κηδεία επεισόδια...
Σε εκτεταμένα επεισόδια, κυνηγητό, μολότωφ και συμπλοκές μεταξύ νεαρών και ΜΑΤ εξελίχθηκαν τα μικροεπεισόδια που σημειώθηκαν κατά την κηδεία. Νεαροί που βρίσκονταν στους γύρω δρόμους άναψαν φωτιές και προκάλεσαν φθορές έξω από το νεκροταφείο. Μερικές ώρες μετά την κηδεία δρόμοι στη Νέα Σμύρνη, στο Παλαιό Φάληρο έχουν μετατραπεί σε πεδίο μαχών.
Σημειώνεται οτι οι γονείς του παιδιού, σύμφωνα με φίλους της οικογένειας που μίλησαν στα ΜΜΕ, έχουν εκφράσει την επιθυμία η κηδεία να μην αποτελέσει αφορμή για νέα επεισόδια. Όπως λένε «δεν θέλουν να δουν τα ίδια φαινόμενα με αυτά που στοίχισαν τη ζωή του παιδιού τους να επαναλαμβάνονται» αλλά και για να μην επιχειρήσουν κάποιοι να εκμεταλλευτούν πολιτικά την τραγική ανθρώπινη απώλεια της οικογένειας.


Ο Αλέξης : "Ένα γελαστό παιδί"


Ο Αλέξανδρος ήταν το δεύτερο παιδί της οικογένειας Γρηγορόπουλου η οποία μένει στο Παλαιό Ψυχικό. Ο πατέρας του ήταν τραπεζικό στέλεχος και η μητέρα του ιδιοκτήτρια χρυσοχοείου στην οδό Βουκουρεστίου. Ένα παιδί από αστική οικογένεια που είχε φοιτήσει στη σχολή Μωραΐτη. Τα τελευταία χρόνια είχε αλλάξει σχολείο και είχε γραφτεί στο εκπαιδευτήριο «Ώθηση» γιατί ήθελε να προετοιμαστεί για τις πανελλαδικές.

Ο Αλέξης είχε μια μεγαλύτερη αδελφή που πηγαίνει στο Λύκειο. «Ευγενική φυσιογνωμία» ήταν ένας χαρακτηρισμός που έδωσε για εκείνον ένας οικογενειακός φίλος και αυτό ήταν που είδε όλος ο κόσμος από τις φωτογραφίες του που κυκλοφόρησαν. «Έχει δυο κολλητούς φίλους, συμμαθητές από το προηγούμενο σχολείο, με τους οποίους έκανε πολλή παρέα. Ο Αλέξης ήταν σοβαρό παιδί και δεν ανοιγόταν εύκολα», είπε στο Έθνος ένας φίλος του.
Παλιοί συμμαθητές του από τη σχολή Μωραΐτη λένε ότι τον τελευταίο χρόνο είχε αρχίσει να γίνεται περισσότερο σοβαρός, πιο υπεύθυνος «λιγότερο παιδί». «Έμεινε όμως με τους κολλητούς του και συνέχισε να συχνάζει στο Παλαιό Ψυχικό. Εμείς δεν πηγαίνουμε στα Εξάρχεια, αλλά ούτε ο Αλέξης είχε εκδηλώσει ποτέ στην παρέα μας ιδέες περί του αντιεξουσιαστικού χώρου. Φαινόταν ότι είχε προοδευτικές ιδέες, αλλά μέχρι εκεί. Πρέπει να πω ότι ήταν ώριμο παιδί, αν και δεν ανοιγόταν εύκολα, παρά μόνο στους δύο κολλητούς του» λέει πρώην συμμαθητής του στην ίδια εφημερίδα.
Ο Αλέξης σύμφωνα με μαρτυρίες των συμμαθητών του, αγαπούσε το μπάσκετ και έπαιζε στην ομάδα του Παλαιού Ψυχικού και του άρεσε να κάνει σκέιτμπορντ στην Αγία Παρασκευή, στην Κηφισιά και στο Ψυχικό. Μεγάλη του αγάπη ήταν το ποδόσφαιρο. Στα Εξάρχεια δεν σύχναζε και δεν είχε επαφές με τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Είχε όμως απόψεις και συμμετείχε σε πορείες –σε φιλειρηνικά συλλαλητήρια. Φέτος όπως λέει συμμαθητής του είχε πάει για πρώτη φορά στην πορεία του Πολυτεχνείου. Το Σάββατο βράδυ όταν έχασε τη ζωή του από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού, ήταν καλεσμένος σε μπαρ της περιοχής καλεσμένος ενός στενού του φίλου που γιόρταζε.
«Ερχόταν σε κάποιες πορείες, αλλά ποτέ δεν συμμετείχε στα ‘‘μπάχαλα’’. Απέφευγε γενικά τις φασαρίες. Δεν κάπνιζε, δεν χειροδικούσε, δεν ήταν και τόσο αντιδραστικό στοιχείο - ήταν γενικά ένα καθωσπρέπει παιδί» λέει ένας φίλος του στον Ελεύθερο Τύπο. Του άρεσε η μουσική του Αλκίνοου Ιωαννίδη αλλά και των Sex Pistols και το κλασσικό ροκ όπως οι Doors. Δεν του άρεσε πολύ το internet ούτε η τηλεόραση.
Μία συμμαθήτρια του μιλώντας στον ΕΤ αναφέρθηκε σε περιστατικό από την κοινή τους ζωή στο σχολείο. Όπως είπε μια φορά του είχε πει πως φορούσε – ο Αλέξης - ένα ωραίο μπλε βραχιολάκι. Εκείνος το έβγαλε και της το έδωσε «χωρίς δεύτερη σκέψη» όπως είπε το κορίτσι.
Ένας καθηγητής του είπε στον ΕΤ ότι ο Αλέξης «ήταν μαζεμένος και «κλειστός» αλλά όχι αντικοινωνικός».«Μου μιλούσε ευγενικά, πάντα στον πληθυντικό. Ο Αλέξανδρος ήταν με όλους ευγενικός», είπε.
Όπως αναφέρει ο ΕΤ, σε ιστοσελίδα στο ίντερνετ ένας φίλος του γράφει: «Ήμασταν μέχρι πέρυσι συμμαθητές με τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Όλοι τον φωνάζαμε Gregory. Ήταν εξαιρετικά καλό παιδί. Είχε το θάρρος της γνώμης του που την υπερασπιζόταν με μαγκιά και πάθος. Μόλις άκουσα για το συμβάν και το επίθετο αναρωτήθηκα: Ο Gregory είναι; Τηλεφώνησα σε έναν φίλο από το σχολείο και μου τα επαλήθευσε. Τούτο το πρωινό ήταν ένα από τα χειρότερα που είχα ποτέ μου. Από τη στιγμή που το έμαθα θόλωσα και έλεγα για ώρες: Ο Gregory νεκρός;»


Πηγή:cosmo.gr

4 σχόλια:

molemou είπε...

to mono pou skeftome einai h gonis tou paidiou kai tipota alo

TRELLOS είπε...

Πραγματικά molemou αυτοί θα πρέπει να έχουν πεθάνει 2 φορές απ'τη θλίψη και το μαράζι.Και το χειρότερο είναι πως θα αναρωτιούνται.."γιατί;" χωρίς να υπάρχει απάντηση για την ανθρώπινη τρέλλα...

Christina Amana είπε...

Η εικόνα αυτή δείχνει οτι ο Gregory θα είναι για πάντα μέσα μας
Θα τον θυμόμαστε και θα είναι σύμβολο για τις επόμενες γενιές

Το μόνο που με στεναχωρεί είναι οτι το γεγονός θα ξεχαστεί απο την πολιτική

TRELLOS είπε...

Σε χαιρετώ amana.Η πολιτική φυσικά και θα το ξεχάσει,ο λαός όμως πάντοτε θα το θυμάται και θα είναι σημείο αναφοράς για ότι επακολουθήσει...