11 Δεκ 2008

Αύξηση της ζήτησης λίπους λόγω γονιδίου παχυσαρκίας


Βρετανική έρευνα σε παιδιά δημοτικού δείχνει ότι ένα γονίδιο που συναντάται στα 2/3 του πληθυσμού της Ευρώπης, "σπρώχνει" το άτομο προς κατανάλωση φαγητών με μεγάλη ποσότητα λίπους που παχαίνουν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine και αναφέρει ότι στα παιδιά της έρευνας βρέθηκε με μέσο όρο 100 το γονίδιο FTO, το οποίο είναι ιδιαίτερα παχυντικό αφού οδηγεί στην κατανάλωση φαγητών υψηλής ποσότητας λίπους.
Πάνττως, «παραμένει θέμα επιλογής διότι αυτό το γονίδιο δεν σε κάνει παχύσαρκο αν δεν τρως υπερβολικά», δηλώνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Νταντί της Σκοτίας, Κόλιν Πάλμερ.
Στη συνέχεια ο δρ. Πάλμερ κι η ομάδα του αποκάλυψε τα στοιχεία της έρευνας : το FTO βρέθηκε σε δείγμα 2.700 παιδιών στη Σκοτία, ηλικίας 4 έως 10 ετών και διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που έφεραν ένα αντίγραφο του FTO, κατά 30% είναι πιθανότερο να ήταν ήδη παχύσαρκα. Όσα έφεραν το προβληματικό γονίδιο σε δύο αντίγραφα (ένα από τον κάθε γονέα) αντιμετώπιζαν 70% μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκίας.
Kαι συμπληρώνουν λέγοντας ότι στην επόμενη φάση της μελέτης διερευνήθηκε o μηχανισμός δράσης του FTO σε ένα υποσύνολο 97 παιδιών. Τότε παρατηρήθηκε ότι το FTO δεν επηρεάζει το μεταβολισμό, καθώς οι φορείς του FTO δεν παρουσίαζαν διαφορές όσον αφορά το βασικό μεταβολικό ρυθμό ή τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.
To γονίδιο του FTO, πάντως, δεν φαίνεται να επηρρεάζει το ποσοστό διατροφής αλλά το είδος διατοφής, το οποίο περιέχει πιο πολύ λίπος.
Τέλος, ο δρ. Πάλμερ τονίζει ότι ακόμα κι αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν με περαιτέρω μελέτες, δεν υπάρχει λόγος για γενετικούς ελέγχους στο γονίδιο FTO.
Πηγή: cosmo.gr

3 σχόλια:

molemou είπε...

To γονίδιο του FTO:MIPOS KSERIS TI EKSETASIS PREPI NA KANIS GIA NA TO BROUNE

TRELLOS είπε...

Έλα μου ντε...

Ανώνυμος είπε...

πολυ καλο αρθρο!!!
αν το βρειτε πειτε μου