1 Δεκ 2008

Δωρεάν Ίντερνετ σε 5.000 σημεία σε όλη την Ελλάδα


Μετά την πλατεία Συντάγματος, το Θησείο και την πλατεία Κοτζιά, το δωρεάν γρήγορο Ίντερνετ θα εξαπλωθεί σε συνολικά 5.000 σημεία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο από πλατείες, λιμάνια, σταθμούς των υπεραστικών λεωφορείων, των τρένων και του Μετρό, ακόμα και από τα πιο μικρά αεροδρόμια.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Νέων, το πρόγραμμα για την εγκατάσταση και λειτουργία των 5.000 καινούργιων Wi-Fi σε όλη τη χώρα θα αρχίσει να υλοποιείται μέσα στο 2009 από τα υπουργεία Μεταφορών και Επικοινωνιών, και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Η πρόσβαση στο Ίντερνετ θα είναι «public access», δηλαδή ανοιχτή- διαθέσιμη για όλους τους πολίτες, ενώ το όλο πρόγραμμα ανάπτυξης και εγκατάστασης του απαραίτητου εξοπλισμού θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και εθνικούς πόρους. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου 3,25 εκατ. ευρώ.
Το μόνο που χρειάζεται να διαθέτουν οι χρήστες είναι κατάλληλους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές (laptop) και κινητά τηλέφωνα τρίτης γενιάς (3G) που επιτρέπουν την πρόσβαση στο Ίντερνετ μέσω Wi-Fi (σημεία ασύρματης πρόσβασης).
Τα τρία Wi-Fi (πλατεία Συντάγματος, Θησείο και πλατεία Κοτζιά), που λειτουργούν στο κέντρο της Αθήνας εδώ και περίπου δύο χρόνια και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή για τη νεολαία και τους τουρίστες, παρατείνουν τη λειτουργία τους για άλλον έναν χρόνο (έως τον Δεκέμβριο του 2009).
ΑDSL στις ακριτικές περιοχές μέσω δορυφόρου
Γρήγορο Ίντερνετ αποκτούν σύντομα ακόμα και οι πιο δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας. Πρόκειται για ευρυζωνικές συνδέσεις (adsl) που τον ερχόμενο χρόνο θα φτάσουν στις παραμεθόριες περιοχές, μέσω του ελληνικού δορυφόρου Ηellas Sat. Σε πρώτη φάση οι ευρυζωνικές συνδέσεις δορυφορικού Ίντερνετ θα καλύψουν πάνω από 1.600 σημεία, εξυπηρετώντας αντίστοιχους φορείς της δημόσιας διοίκησης (σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ.) σε απομακρυσμένες γεωγραφικά περιοχές της χώρας, όπου η τεχνολογία adsl δεν μπορεί να φτάσει λόγω υψηλού κόστους.
Ήδη πρόσβαση στο Ίντερνετ μέσω δορυφορικής σύνδεσης έχουν αποκτήσει η Γαύδος και τα νησάκια Δονούσα, Ηρακλειά, Σχοινούσα και Κίναρος. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί για τον Αϊ-Στράτη και τον πυρόπληκτο Δήμο Ανδανίας στην Πελοπόννησο. Για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού, που ονομάζεται Δόρυ, θα χρησιμοποιηθεί περίπου ένας ολόκληρος αναμεταδότης του δορυφόρου Ηellas Sat (31 ΜΗz), από το φάσμα (72 ΜΗz συνολικά) που διαθέτει το ελληνικό Δημόσιο στον δορυφόρο.
Δημοφιλές το athenswifi
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ξεπέρασαν τους 35.000 οι χρήστες του Ίντερνετ, οι οποίοι καθισμένοι σε κάποιο από τα παγκάκια ή τα καφέ της Πλατείας Συντάγματος, του Θησείου και της Πλατείας Κοτζιά, με τον φορητό υπολογιστή τους χρησιμοποίησαν το δημόσιο ασύρματο δίκτυο πρόσβασης για να σερφάρουν στο Διαδίκτυο.
Το δίκτυο athenswifi προσφέρει πιλοτικά δωρεάν ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση στο Ίντερνετ για όλους, στο πλαίσιο της εξοικείωσης με τις ασύρματες τεχνολογίες και το Ίντερνετ.
Η λειτουργία του άρχισε επίσημα τον Ιούνιο του 2006, καλύπτοντας την ευρύτερη περιοχή της Πλατείας Συντάγματος, ενώ από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2007 καλύπτονται πλέον η περιοχή του Θησείου (πεζόδρομος Αποστόλου Παύλου, Ασωμάτων, σταθμός ΗΣΑΠ Θησείου) και η Πλατεία Κοτζιά.


Πηγή: cosmo.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ελπιζω να ερθει γρηγορα στο Κιλκις
αλλα εδω ακομα η οπτικη ινα δεν ηρθε...!!!για να δουμε??

TRELLOS είπε...

Ακόμη θέλουνε για να γίνει αυτό...Μόνο στο Άγιο όρος βάζουνε εξελιγμένες τεχνολογίες...πουθενά αλλού απ'ότι φαίνεται(και δεν κάνω πλάκα..)

Ανώνυμος είπε...

Στο Αγιο Ορος εχουν τα λεφτα!!!
και φυσικα με τις ευλογιες του κρατους :)