30 Νοε 2008

“Καταποντίστηκε λόγω αλαζονείας η Ατλαντίδα”


«Μύθος η πραγματικότητα»; Έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια από τότε που ο Πλάτωνας παρουσίασε στα έργα του Τίμαιος και Κριτίας την ιστορία της «χαμένης πόλης», και όμως η Ατλαντίδα – κινούμενη ανάμεσα στην αλήθεια και το θρύλο - εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο και να εξάπτει τη φαντασία…

Στο δεύτερο διεθνές συνέδριο με τίτλο «Atlantis 2008 - Η υπόθεση της Ατλαντίδας: Αναζητώντας τη χαμένη γη», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών πριν από λίγες ημέρες με τη συμμετοχή επιστημόνων από την Ελλάδα και τον κόσμο, ακούστηκαν απόψεις για τη λύση του μυστηρίου.
Από την έρευνα της Θεόπης Παρισάκη, αναπληρώτριας καθηγήτριας του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., προκύπτει ότι στο πλατωνικό έργο είναι δυνατό οι λέξεις «μύθος» και «λόγος» άλλοτε να χρησιμοποιούνται σε αντιδιαστολή μεταξύ τους και άλλοτε το ίδιο χωρίο να είναι ταυτόσημες.
Η διήγηση της Ατλαντίδας εμφανίζεται σαν να βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος από τα οποία προκύπτει ένα ηθικό δίδαγμα. Περιγράφει τον πόλεμο της αρχαίας ευνομούμενης Αθήνας με τη μεγάλη θαλάσσια επεκτατική δύναμη της Ατλαντίδας έξω από τις Ηράκλειες στήλες στον Ατλαντικό ωκεανό, η οποία ηττήθηκε από τους αρχαίους Αθηναίους όταν υπέπεσε σε ηθικό εκφυλισμό. Κυριευόμενη από το πάθος της πλεονεξίας και της αλαζονείας η Ατλαντίδα μετά την ήττα της καταποντίστηκε από μεγάλη φυσική καταστροφή.
Αν συγκρίνουμε την αφήγηση της Ατλαντίδας με άλλους μύθους που χρησιμοποιεί ο Πλάτων, διαπιστώνουμε ότι σε κανέναν δεν αναφέρει τόσες λεπτομέρειες ως προς το περιεχόμενο και τον τρόπο μετάδοσής του και δεν κάνει τόση προσπάθεια να πείσει για την αλήθειά του. Στο έργο του «Τίμαιος, ο Πλάτων χαρακτηρίζει την ιστορία της Ατλαντίδας «παράδοξη και απόλυτα αληθινή».
Η ιστορία της «χαμένης πόλης» κινείται ανάμεσα στην αλήθεια και το θρύλο, αλλά δεν παύει να είναι μια σημαντική ιστορική πηγή. Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι υπήρξε και πού ακριβώς βρισκόταν. Παρόλα αυτά, ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η καταστροφή του Μινωικού πολιτισμού και της αρχαίας Θήρας ταυτίζεται με τη χαμένη Ατλαντίδα.


Πηγή:cosmo.gr

2 σχόλια:

molemou είπε...

TIN KALIMERA MOU STIN KUPRO KAI KALO MHNA

TRELLOS είπε...

Καλημέρα και σε σένα...:)