18 Νοε 2008

Η νοσταλγία “γιατρεύει” τη μοναξιά



Φάρμακο κατά της μοναξιάς αποδεικνύεται το αίσθημα της νοσταλγίας, όπως προέκυψε από κοινή έρευνα κινέζων και βρετανών επιστημόνων, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science.


Όπως κατέδειξαν οι Ζινγιέ Ζου και Ντινγκ Γκουό του κινεζικού πανεπιστημίου Sun Yat-Sen, ο ελληνικής καταγωγής Κωνσταντίνος Σεντικίδης και ο Τιμ Γουάιλντσκατ του βρετανικού πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, η νοσταλγία βοηθά στην εξισορρόπηση και τη μείωση της μοναξιάς.
Στα πειράματα έλαβαν μέρος εργάτες εργοστασίων, φοιτητές και παιδιά. Τα άτομα που ένιωθαν πιο μοναχικά, ανέφεραν ότι εισέπρατταν τη μικρότερη κοινωνική υποστήριξη από τον περίγυρό τους και ταυτόχρονα ήταν οι πιο νοσταλγικοί. Όταν οι ερευνητές υποκινούσαν τη νοσταλγία σε ορισμένους εθελοντές, εκείνοι ένιωθαν πλέον ότι απολαμβάνουν τη μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη από τους γύρω τους.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η νοσταλγία ενδυναμώνει την αντίληψη του ατόμου για το βαθμό κοινωνικής υποστήριξης που έχει και, με αυτό τον τρόπο, αντισταθμίζει τα αισθήματα μοναξιάς. Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα άτομα που έχουν μεγάλη ικανότητα στο να ορθοποδούν γρήγορα μετά από τραυματικά συμβάντα και αναποδιές της ζωής, καταφεύγουν στη νοσταλγία για να ξεπεράσουν τα αισθήματα μοναξιάς τους.




Πηγή: cosmo.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημερα, σημερα περιπλανηθηκα στο
blogs σου μου αρεσε παρα πολύ !!!
μπραβο εχεις κανει πολυ καλη δουλεια... Γιωτα

TRELLOS είπε...

Καλημέρα και σε σένα Γίωτα.Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω να κάνω ότι μπορώ.Να τα λέμε...

Ανώνυμος είπε...

Εχεις κανει παρα πολυ καλη δουλεια
και γι αυτο πρεπει να συνεχισεις
τα λεμε και καλη συνεχεια:)