10 Νοε 2008

Tα μυρμήγκια κινούνται σωστά κι ευέλικτα!


Τα μυρμήγκια αποδεικνύονται οι καλύτεροι οδηγοί, παραδίδοντας μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής στους ανθρώπους, αφού σύμφωνα με έρευνα από το Λονδίνο κινούνται σωστά, εύκολα κι ευέλικτα βοηθώντας το ένα το άλλο σε περιπτώσεις ανάγκης!

Σύμφωνα με τον Ντερκ Χέλμπινγκ, ειδικό σε θέματα συλλογικής νοημοσύνης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Δρέσδης, η μαθηματική περιγραφή της κυκλοφοριακής συμπεριφοράς των μυρμηγκιών θα μπορούσε να αξιοποιηθεί τόσο στην αποσυμφόρηση των ανθρώπινων δρόμων όσο και στην αποτελεσματικότερη δρομολόγηση των δεδομένων στο Διαδίκτυο.
Η έρευνα, που έγινε πάνω στα μυρμήγκια, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό New Scientist. Για να βγουν τα τελικά συμπερασμάτα αναφορικά με την κυκλοφοριακή αγωγή των μηυρμηγκιών ακολουθήθηκαν τα παρακάτω :
Aρχικά δημιουργήθηκε μια λεωφόρος που εκτεινόταν από μια μυρμηγκοφωλιά μέχρι ένα δοχείο με σιρόπι. Ο δρόμος ήταν χωρισμένος σε δύο λωρίδες διαφορετικού πλάτους. Η στενότερη λωρίδα εμφάνισε κυκλοφοριακή συμφόρηση, τα έντομα όμως βρήκαν γρήγορα διέξοδο. Όταν ένα μυρμήγκι επέστρεφε στη φωλιά μέσω του μποτιλιαρισμένου δρόμου και έπεφτε πάνω σε ένα άλλο μυρμήγκι στην αντίθετη κατεύθυνση, το έσπρωχνε για να το ρίξει στην πλατύτερη, ελεύθερη λωρίδα.
Η κυκλοφορία έτσι αποκαταστάθηκε και τα μυρμήγκια μπορούσαν να μετακινηθούν στον ελάχιστο χρόνο, ακόμα κι αν η εναλλακτική διαδρομή ήταν μεγαλύτερη σε μήκος.
H ερευνητική πμάδα, επίσης, δημιούργησε ένα υπολογιστικό μοντέλο της κίνησης των μυρμηγικών με πιο πολύπλοκους δρόμους και λωρίδες με ποικίλα πλάτη. Η προσομείωση έδειξε ότι τα μυρμήγκια, ακόμα και όταν διοχετεύονταν σε μακρύτερες διαδρομές, κατόρθωναν να φθάνουν γρήγορα στην τροφή τους.
Όπως καταλαβαίνετε η συμπεριφορά των μυρμηγκιών στους δρόμους απέχει έτη φωτός από εκείνης των ανθρώπων. Μένει να δούμε αν τα παραπάνω αποτελέσματα βοήθησουν στην ομαλή ανθρώπινη οδική κουλτούρα.

Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: