18 Νοε 2008

Μικρά μυστικά για καθημερινή γυμναστική



Είναι γενικώς αποδεκτό ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για γυμναστική, λόγω έλλειψης χρόνου. Απλές καθημερινές κινήσεις ωστόσο - όπως το νοικοκυριό, τα ψώνια, το παρκάρισμα και οι σκάλες του Μετρό – μπορούν να γυμνάσουν το σώμα και να κάψουν τις περιττές θερμίδες.


«Υπάρχουν πολλοί τρόπο για να ξεφύγει κανείς από την ακινησία, αρκεί να το πάρει απόφαση και να το κάνει στάση ζωής» λέει στα «ΝΕΑ» ο επίκουρος καθηγητής των ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικός στην άσκηση για όλους, Νικήτας Νικηταράς.
Είναι αυτό που λέμε «δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο»: το καθάρισμα του σπιτιού, το παρκάρισμα του αυτοκινήτου μακριά από το σπίτι, η αποφυγή των κυλιόμενων στο Μετρό, ακόμη και τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ είναι μερικές από τις κινήσεις που αποτελούν απλά μαθήματα άσκησης.
Όπως χαρακτηριστικά λένε γυμναστές και γιατροί, μόλις 15 λεπτά βαδίσματος αρκούν για να κάψουμε 80-100 θερμίδες.
«Το Μετρό είναι ακόμη μια καλή ευκαιρία για να κάνει κάποιος γυμναστική, αρκεί να πάρει την απόφαση να εγκαταλείψει τις κυλιόμενες σκάλες. Άλλωστε, καμία ηλικία δεν έχει πρόβλημα να κατέβει σκαλοπάτια, αντίθετα ενισχύονται τα οστά και οι μύες των κάτω άκρων και έτσι καταπολεμάται η οστεοπόρωση» δηλώνει ο κ. Νικηταράς.
Όσον αφορά τη δυσκολία του ανεβάσματος σκαλοπατιών, οι γυμναστές υπογραμμίζουν ότι όλα είναι μια ιδέα. «Όταν ο βηματισμός και ο ρυθμός της κίνησης είναι σταθερός ελαχιστοποιείται η κούραση. Το πιο σημαντικό όμως, είναι να αποφεύγουν οι πολίτες τη συνομιλία την ώρα που ανεβαίνουν σκαλοπάτια, γιατί έτσι δεν διαταράσσεται το αναπνευστικό σύστημα και άρα αποφεύγουν την έξτρα επιβάρυνση».
Οι δουλειές στο σπίτι μπορούν – εκτός από βαρετές - να αποδειχθούν και χρήσιμες! Αρκεί – όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα των Νέων - όσοι αποφασίσουν να γυμναστούν καθαρίζοντας το διαμέρισμά τους, να ακολουθήσουν συγκεκριμένους κανόνες. Έτσι, για το σφουγγάρισμα και την ηλεκτρική σκούπα για παράδειγμα οι γυμναστές επισημαίνουν πως το «μυστικό» είναι η αντίσταση. Και αυτό γιατί όσο πιο πολλή δύναμη βάζει κανείς στα χέρια τόσο περισσότερο γυμνάζονται οι μύες- και βέβαια, το πάτωμα θα αστράψει! Όταν δε, κανείς λυγίζει ελαφρώς και τα γόνατα, τότε το αποτέλεσμα είναι διπλό αφού παράλληλα ασκεί και τους τετρακέφαλους, ενώ προστατεύει και τη μέση του.
Στις μύτες των ποδιών
Το μπαλέτο δεν είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσει κανείς δυνατές και λεπτές γάμπες. Το να σταθεί κανείς στις μύτες των ποδιών είναι η καλύτερη άσκηση. Πότε είναι η ιδανική ευκαιρία; Όταν το ντουλάπι είναι ψηλό, η μοναδική λύση δεν είναι η χρήση της σκάλας... Όταν πάλι χτυπά το τηλέφωνο, είναι ιδανική στιγμή για να μείνει κανείς όρθιος όση ώρα μιλά, γυμνάζοντας τις γάμπες.
«Σε σταθερή πάλι θέση, είναι προτιμότερο το ένα πόδι να είναι μπροστά και το άλλο πίσω» σημειώνει ο κ. Νικηταράς. Μάλιστα, με αυτό τον τρόπο γλιτώνει κανείς και τις κράμπες.



Πόσες θερμίδες καίμε;



Στο Μετρό: ανέβασμα σκαλοπατιών 150-170 θερμίδες ανά 15’, κατέβασμα 100-110 θερμίδες ανά 15’.
Γυμνάζει: τους μυς των ποδιών και αυξάνει την αντοχή



Στο σούπερ-μάρκετ: κουβαλώντας ψώνια 60-120 θερμίδες σε 15-30 λεπτά.



Γυμνάζει: τα κάτω άκρα και τους μυς των χειρών (τρικέφαλοι), ιδίως όταν τα χέρια είναι ελαφρώς λυγισμένα για μεγαλύτερη αντίσταση (σαν να κρατάει κανείς βαράκια).



Στο σφουγγάρισμα: 110-120 θερμίδες σε 30’



Γυμνάζει: τους μυς της παλάμης, του περικαρπίου και γενικότερα ενισχύει την κινητικότητα των άνω άκρων, ιδίως όταν μπαίνει αντίσταση. Εάν είναι ελαφρά λυγισμένα τα γόνατα, τότε γυμνάζονται και οι τετρακέφαλοι των μηρών.



Στο καθάρισμα των παραθύρων: 45 θερμίδες σε 15’



Γυμνάζει: τον μείζονα θωρακικό μυ, τους μυς της παλάμης και των χεριών και μερικώς της πλάτης. Για καλύτερα αποτελέσματα προτείνεται η κυκλική κίνηση )με αλλαγή κατεύθυνσης των χεριών)



Στο ξεσκόνισμα: 80-90 θερμίδες σε 30’



Γυμνάζει: κυρίως τους μυς των χεριών. Οι διατατικές ασκήσεις όμως είναι απαραίτητες, καθώς οι δουλειές του σπιτιού απαιτούν συνήθως μια ελαφρά κάμψη προς τα εμπρός, με αποτέλεσμα να πονά η πλάτη.




Πηγή:cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: