26 Νοε 2008

Τεράστιοι παγετώνες κάτω από την επιφάνεια του Άρη


Από το ραντάρ του δορυφόρου Mars Reconnaissance Orbiter της NASA έγιναν ορατοί παγετώνες, κρυμμένοι κάτω από κορυφογραμμές και απότομους βράχους, που βρίσκονται στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη. Όπως φαίνεται στην δεξιά εικόνα, σήμερα οι πάγοι έχουν σκεπαστεί με χώμα και πέτρες. Στην αριστερή πλευρά φαίνεται πώς ήταν η περιοχή πριν σκεπαστεί με φερτά υλικά.

Η πληροφορία αυτή έρχεται να προστεθεί στις παλιότερες ανακαλύψεις περί τεραστίων θαλασσών που κάλυπταν παλιότερα μεγάλες εκτάσεις του Άρη.
Σύμφωνα με την τωρινή ανακάλυψη, λέγεται ότι ο όγκος των παγετώνων υπολογίζεται γύρω στα 20.000 κυβικάχιλιόμετρα, δηλαδή νερό που μπορεί να καλύψει ολόκληρο τον πλανήτη με ένα πάχος στρώματος 20 εκατοστών.
Οι παγετώνες υπολογίζονται σε εκατοντάδες, πάχους ενός χιλιομέτρου, και ανακαλύφθηκαν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη Άρη, κάτω από ένα λεπτό βραχώδες στρώμα, ανάμεσα τους και η περιοχή “Ελλάς” στο νότιο ημισφαίριο.
Πάντως για τους επιστήμονες η ανακάλυψη αυτή είναι ιδιαίτερη χρήσιμη, διότι τα αποθέματα νερού μπορούν να χρησιμεύσουν για τις επανδρωμένες αποστολές είτε ως πόσιμο νερό είτε για παραγωγή καυσίμου.
Σύμφωνα με τον καθηγητή γεωφυσικής του Πανεπιστημίου του Τέξας και επικεφαλής της έρευνας Τζον Χολτ “αν στο μέλλον πρόκειται να στήσουμε μια βάση στο διάστημα, θα το κάνουμε μόνο δίπλα σε μια πηγή νερού, η οποία μπορεί να φανεί χρήσιμη για την κάλυψη πολλών αναγκών μας. Η περιοχή αυτή, μάλιστα, μπορεί να χρησιμεύσει για αυτό τον σκοπό”.


Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: