27 Νοε 2008

“Οι πρώτες χελώνες δεν είχαν καβούκι”!!!!


Οι χελώνες δεν είχαν πάντα καβούκι, όσο παράξενο και αν φαίνεται αυτό.

Επιστήμονες ανακάλυψαν στη νοτιοδυτική Κίνα το παλαιότερο απολίθωμα χελώνας που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής και βρήκαν ότι αυτή ήταν πολύ διαφορετική από αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Για την ακρίβεια δεν έχει κάτι το οποίο σήμερα αποτελεί σήμα κατατεθέν της – το καβούκι.
Το απολίθωμα το οποίο έχει ηλικία 220 εκατομμυρίων χρόνων, δείχνει ότι το θωρακικό κέλυφος της χελώνας αναπτύχθηκε πολύ πριν από το καβούκι της πλάτης. Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων το εμπρόσθιο κέλυφος ήταν προέκταση των πλευρών του σκελετού των χελωνών, αλλά την πλάτη τους κάλυπτε μόνο δέρμα. Θεωρείται ότι οι χελώνες ανέπτυξαν αυτό το θωρακικό κέλυφος καθώς τις προστάτευε κατά την κολύμβηση από επιθέσεις.
Η χελώνα στην οποία ανήκει το απολίθωμα του Γκουανγκλίνγκ της ΝΔ Κίνας θεωρείται ο πρόγονος όλων των σύγχρονων χελωνών και διαφέρει σημαντικά από τις χελώνες όπως τις γνωρίζουμε όχι μόνο στο καβούκι αλλά και ως προς το ότι διαθέτει δόντια και μακριά ουρά.
Ο καθηγητής Γου από το Καναδικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ο οποίος ανήκει στους πρώτους που εξέτασαν το απολίθωμα λέει ότι με την ανακάλυψή αυτή, ξεκαθαρίζει η εικόνα για το πώς αναπτύχθηκαν οι χελώνες μέσα στους αιώνες.
«Από το 1800 έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες για το πώς οι χελώνες ανέπτυξαν το καβούκι τους. Τώρα που διαθέτουμε το απολίθωμα από το πρώτο γνωστό μέχρι σήμερα είδος χελώνας, μαθαίνουμε ότι αυτό αναπτύχθηκε από το στήθος προς την πλάτη και όχι από τα κόκαλα της ράχης όπως θεωρείτο» αναφέρει στο BBC.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτή η εκδοχή υποστηρίζεται και από τον τρόπο που τα έμβρυα των χελωνών αναπτύσσουν το μικρό τους καβούκι . Στα μικρά χελωνάκια αναπτύσσεται πρώτα το κέλυφος του στήθους και μετά το καβούκι της πλάτης.


Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: