5 Νοε 2008

Μπαράκ Ομπάμα: ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ


Λίγο μετά τις 6.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης (5/11) ώρα Ελλάδος, τα ειδησεογραφικά δίκτυα στις ΗΠΑ μετέδωσαν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο 44ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο πρώτος Αφροαμερικανός ένοικος του Λευκού Οίκου. Υπέρ του αφροαμερικανού γερουσιαστή κρίθηκαν και οι τρεις κρίσιμες πολιτείες της Πενσιλβάνια, του πρώην "κόκκινου" Οχάιο και της Φλόριντα.

Ο Ομπάμα εξασφάλισε 338 εκλέκτορες, ενώ ο Μακέιν 163. Ο μαγικός αριθμός που ανοίγει το δρόμο για τον Λευκό Οίκο είναι 270 εκλέκτορες. Αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, στο "στρατηγείο" των Δημοκρατικών, στο Σικάγο, άρχισε ένα ξέφρενο πάρτι.


Ομπάμα: “Έφτασε η αλλαγή για την Αμερική”


Υπό τις επευφημίες των υποστηρικτών του που φώναζαν «Ναι, μπορούμε», το σύνθημα της εκλογικής του εκστρατείας, ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε θριαμβευτική είσοδο στο Γκραντ Πάρκ, στο κεντρικό πάρκο του Σικάγο, όπου σύμφωνα με μια μέτρια εκτίμηση έχουν συγκεντρωθεί τουλάχιστον 1 εκατομμύριο υποστηρικτές του.
«Γεια σου Σικάγο, σε όποιον ακόμη αμφιβάλλει ότι η Αμερική έχει αλλάξει, ότι στην Αμερική όλα είναι πιθανά, σε όποιον αναρωτιέται εάν το όνειρο των πατέρων μας είναι αληθινό σήμερα και αμφισβητεί την ποιότητα της δημοκρατίας, σήμερα δόθηκε η απάντησή». Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε ο Ομπάμα την ομιλία του, στην οποία τόνισε ότι «σε αυτές τις εκλογές, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, η αλλαγή ήρθε στην Αμερική (…) Αυτή η νίκη είναι η ευκαιρία για να κάνουμε την αλλαγή πραγματικότητα».
«Πήγαμε ενάντια σε όσους φοβούνταν και ήταν κυνικοί» δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι «όλοι οι Αμερικάνοι είναι ενωμένοι, είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Με αφορμή το τηλεφώνημα του Μακέιν, αναφέρθηκε στις θυσίες του για τη χώρα. «Είμαστε όλοι ευγνώμονες για τις υπηρεσίες αυτού του ηγέτη, συγχαίρω τον Μακέιν και την Πέιλιν» είπε, προσθέτοντας ότι ευχαριστεί όλους τους συνεργάτες του που βοήθησαν στην εκστρατεία, τον Τζο Μπάιντεν, τη σύζυγο και τις κόρες του. Αναφέρθηκε στη πρόσφατα αποβιώσασα γιαγιά του, η οποία τον μεγάλωσε και δήλωσε ότι τον βλέπει από εκεί που είναι. «Αυτή η νίκη ανήκει σε εσάς» δήλωσε, απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος.
Μίλησε για τις αυριανές προκλήσεις, λέγοντας ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερες, ενώ τόνισε ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε κίνδυνο. «Σήμερα, εδώ που γιορτάζουμε τη νίκη μας, ξέρουμε ότι κάποιοι συμπολίτες μας βρίσκονται στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να χτιστούν σχολεία. Δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Θα υπάρχουν βέβαια εμπόδια. Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα. Θα σας ακούω, θα σας αφουγκράζομαι και θα είμαι ειλικρινής μαζί σας» είπε.
Και πρόσθεσε: «Θα ακούω τις φωνές σας, θέλω τη βοήθειά σας και τη στήριξή σας. Θα είμαι ο πρόεδρος όλων. (…) Η δύναμή μας είναι τα ιδανικά μας, η ελευθερία, η δημοκρατία και οι ευκαιρίες. Η Αμερική μπορεί να αλλάξει».

Μακέιν: "Στηρίζω Ομπάμα"


Φανερά απογοητευμένος, αλλά ενωτικός και αλληλέγγυος προς τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ εμφανίστηκε ο Ρεπουμπλικανός Τζον Μακέιν στην ομιλία του τα ξημερώματα της Τετάρτης (5/11), μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων.
Ο Μακέιν συνεχάρη τον Ομπάμα, λέγοντας ότι σέβεται τις ικανότητες και την εμμονή που επέδειξε και τονίζοντας ότι κατάφερε να εμπνεύσει ένα νέο όραμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι αρκετές φορές κάλεσε το ακροατήριό του να μην προβαίνει σε αποδοκιμασίες για το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ο γερουσιαστής της Αριζόνα ανέφερε ότι ήταν μια δύσκολη εκστρατεία και μίλησε για μια «ιστορική στιγμή», αναγνωρίζοντας την «εξαιρετική σπουδαιότητα» της στιγμής.
"Ας μην αμφιβάλλει κανείς Αμερικανός για την επιλογή που έγινε. Ο γερουσιαστής Ομπάμα πέτυχε κάτι σημαντικό για τον ίδιο και για τη χώρα του. Μαζί του αλληλέγγυος" δήλωσε ο Μακέιν, καλώντας τον Ομπάμα να κάνει ό, τι μπορεί για να βοηθήσει τη χώρα.
Κάλεσε όλους τους Αμερικανούς να υποστηρίξουν Ομπάμα, για ένα καλύτερο μέλλον. «Είμαστε όλοι Αμερικανοί. Οφείλουμε να δράσουμε από κοινού. (…) Πολεμήσαμε όσο πιο δυνατά μπορούσαμε. Η αποτυχία είναι δική μου όχι δική σας. Σήμερα μπορούμε να είμαστε απογοητευμένοι, αλλά από αύριο πρέπει να αρχίσουμε δουλειά. (…) Είμαι ευγνώμων σε όλους εσάς και στην οικογένειά μου. Να ξέρετε ότι θα τιμήσω τη φιλία σας» είπε, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και την υποψήφια αντιπρόεδρο Σάρα Πέιλιν, για την οποία δήλωσε ότι «υπήρξε πάντα η δύναμή μας και ήταν αφοσιωμένη στον αγώνα».

Επικράτηση των Δημοκρατικών και στο Κογκρέσο


Άνετη πλειοψηφία στο Κογκρέσο για τους Δημοκρατικούς, αύξηση εδρών τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δείχνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα και οι προβλέψεις των μεγαλύτερων μέσων ενημέρωσης στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, στη Γερουσία, οι Δημοκρατικοί ελέγχουν 56 έδρες, έναντι 40 των Ρεπουμπλικάνων, ενισχύοντας την πλειοψηφία τους κατά πέντε έδρες, ενώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων - όπου ενισχύουν τον έλεγχό τους στις βορειοανατολικές πολιτείες και κατακτούν ρεπουμπλικανικά κάστρα του νότου - κερδίζουν 247 έδρες έναντι 166 των Ρεπουμπλικάνων (αύξηση κατά τουλάχιστον 13 έδρες).
«Απόψε έχουμε μία εντολή. Όχι μια εντολή προς ένα κόμμα ή μια ιδεολογία, αλλά, πραγματικά, μια εντολή για αλλαγή, για την ελπίδα» δήλωσε ο Χάρι Ρέιντ, επικεφαλής της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία. Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι ανανέωσαν με την ψήφο τους την Τρίτη (4/11), τις 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας και τις 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων.


Τα πρώτα συγχαρητήρια


Ο ηττημένος Τζον Μακέιν, όπως και ο απερχόμενος πρόεδρος Τζορτζ Μπους επικοινώνησαν τηλεφωνικώς με τον Μπαράκ Ομπάμα. «Πρόκειται να ξεκινήσετε ένα από τα σπουδαιότερα ταξίδια της ζωής σας. Συγχαρητήρια και απολαύστε το» είπε ο Μπους στον διάδοχό του.
H γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον - και πρώην εσωκομματική αντίπαλος του Ομπάμα - χαρακτήρισε την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ «ιστορική νίκη για τον αμερικανικό λαό».«Ήταν μια μακρά και σκληρή εκστρατεία, αλλά το αποτέλεσμα άξιζε τον κόπο. Μαζί, υπό την ηγεσία του προέδρου Ομπάμα, του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και ενός Δημοκρατικού Κογκρέσου, θα χαράξουμε μια καλύτερη πορεία για να οικοδομήσουμε μια νέα οικονομία και να αποκαταστήσουμε την ηγεσία μας στον κόσμο» δήλωσε.
Ο ηγέτης του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα Τζέσε Τζάκσον δήλωσε, από την πλευρά του, ότι η νίκη του Ομπάμα είναι αποτέλεσμα τον καρπό αγώνων δεκαετιών. «Η νίκη του Ομπάμα σημαίνει ότι η Αμερική γίνεται καλύτερη. Ωριμάζουμε» ανέφερε, ενώ η κόρη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Μπερνίς, υπογράμισσε: «Ξέρω ότι ο πατέρας μου θα ήταν υπερήφανος για την Αμερική σήμερα (...) Αυτό σημαίνει ότι το έργο για το οποίο θυσιάστηκαν ο πατέρας και η μητέρα μου δεν ήταν μάταιο... Συγκινήθηκα πολύ απόψε και έκλαψα ακούγοντας την αναγγελία της νίκης του».


Η αναμέτρηση


Η πρώτη πολιτεία που κρίθηκε υπέρ των Δημοκρατικών ήταν το Βερμόντ, από το οποίο ο Μπαράκ Ομπάμα κερδίζει 3 εκλέκτορες. Υπερ του Ομπάμα έκλεισε νωρίτερα και το Νιού Χαμσάιρ - μια σημαντική απώλεια για τους Ρεπουμπλικανούς- παρά τους μόνο 4 εκλέκτορες, οι οποίοι όμως για τον Μακέιν θα ήταν πολύ σημαντικοί.
Στους Δημοκρατικούς "περιήλθαν" στη συνέχεια το Μέιν με 4 εκλέκτορες, η Μασαχουσέτη με 12 εκλέκτορες, το Κονέκτικατ με 7, το Ροόυντ Άιλαντ με 4, η Νέα Υόρκη με 31, το Νιού Τζέρζι με 15, το Ντελαγουέρ με 3, το Μέρυλαντ με 10, το Μίσιγκαν με 17, η Μινεσότα με 10,το Γουισκόνσιν με 10, το Νιού Μέξικο με 5, το αναμενόμενο Ιλινόι - έδρα του Μπάρακ Ομπάμα- με 21, η Ουάσινγκτον με 11, το Κολοράντο με 9, το Όρεγκον με 7, η Καλιφόρνια με 55, η Νεβάδα με 5, η Χαβάη με 4, η Αϊόβα με 7, η Βιρτζίνια με 13 και η περιφέρεια της Κολούμπια με 3.


Υπέρ του Ομπάμα η Πενσυλβάνια - Πρώτη καθοριστική νίκη


Πρώτη μεγάλη νίκη για το στρατόπεδο των Δημοκρατικών ήταν αυτή στην πολιτεία της Πενσυλβάνια, που δίνει στον Μπάρακ Ομπάμα τον μεγάλο αριθμό των 21 εκλεκτόρων. Η πολιτεία ψήφισε Δημοκρατικούς στις τελευταίες τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη. Με καταμετρημένη την πολιτεία όμως στο "ενεργητικό" τους οι Δημοκρατικοί αντικρίζουν την νύχτα με μεγάλη αυτοπεποίθηση. Μαζί με το Ιλινόι, δίνουν σημαντικό "αέρα" στους Δημοκρατικούς.


Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν Οχάιο και Φλόριντα


Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν επίσης το Οχάιο και τους 20 εκλέκτορες. Η πολιτεία κρίνεται πιο σημαντική και από την Πενσιλβάνια καθώς κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει εκλεγεί χωρίς να πάρει αυτή την πολιτεία. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται μεγάλη απώλεια για τους Ρεπουμπλικάνους καθώς χάνοντας άλλη μια κρίσιμη πολιτεία, βλέπουν τα περιθώρια να στενεύουν όλο και περισσότερο.
Στους Δημοκρατικούς προστέθηκε και η Φλόριντα με τους 27 εκλέκτορες.
«Είμαστε ενθαρρυμένοι από την προσέλευση του κόσμου, που περίμενε στις μακριές ουρές για να ψηφίσει. Ήταν μια έμπνευση. Ό,τι έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι θετικό όχι μόνο για εμάς αλλά για την αλλαγή της κατεύθυνσης της χώρας», δήλωσε στο Cnn ο επικεφαλής της καμπάνιας του Μπαράκ Ομπάμα Ντέιβιντ Αξελροντ.


Οι πολιτείες που κέρδισαν οι Ρεπουμπλικάνοι


Υπέρ του Μακέιν κρίθηκαν η Βόρεια Ντακότα με 3 εκλέκτορες και η Νότια Ντακότα με επίσης 3, το Γουαιόμινγκ με 3, η Οκλαχόμα με 7, το Τενεσί με 11, η Αλαμπάμα με 9, η Νότια Καρολίνα με 8, το Κεντάκι με 8, η Δυτική Βιρτζίνια με 5, η Λουιζιάνα με 9, το Κάνσας με 6 εκλέκτορες, το Τέξας με 34, η Γιούτα με 5, η Τζόρτζια με 15, το Αρκάνσας με 6, η Αριζόνα με 10, το Άινταχο με 4, το Μισισιπή με 6 και η Νεμπράσμα με 4.
Ο Τζον Μακέιν νωρίτερα είχε δηλώσει ότι παρά τις δημοσκοπήσεις, παρά τη γνώμη των Δημοκρατικών εκείνος ήταν αισιόδοξος για την νίκη ενώ είχε καλέσει τους ψηφοφόρους να «σύρουν» φίλους και γείτονες στις κάλπες για να στηρίξουν την «νέα πορεία» την οποία ευαγγελίζεται.


Συμμετοχή - «ρεκόρ»


Οι πολίτες που προσήλθαν περισσότεροι από κάθε άλλη φορά να ψηφίσουν δεν πτοήθηκαν ούτε από τις τεράστιες ουρές, ούτε από τα τεχνικά προβλήματα, ούτε καν από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε μερικές από τις νοτιοδυτικές πολιτείες. Η προσέλευση των ψηφοφόρων είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί μετά τις εκλογές του 1960, στην εκλογική αναμέτρηση μεταξύ Νίξον και Κένεντυ, καθώς πάνω από 130 εκατομμύρια πολιτών αναμένεται να ψηφίσουν.


62% των αμερικανών ψήφισαν με τη σκέψη στην Οικονομία


Πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε από το CNN δείχνει ότι οι Αμερικανοί ψήφισαν πράγματι – όπως ήταν αναμενόμενο υπό τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες – με τη σκέψη στην τσέπη τους.
Αναλυτικά το 62% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πρώτος παράγοντας για την απόφαση τους στις εκλογές ήταν η Οικονομία. Μόνο 10% είπαν ότι βασικό παράγοντα για την εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου θεωρούν την εξέλιξη του πολέμου στο Ιράκ, μόνο 9% δήλωσαν ότι πρώτο στο μυαλό τους κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος ήταν η απειλή της Τρομοκρατίας και στο ίδιο ποσοστό βρίσκεται και το βάρος που έδωσαν όσον αφορά την ψήφο τους, στο Σύστημα Υγείας.
Τα αποτελέσματα θεωρούνται σημαντικά για την υποψηφιότητα του Μπαράκ Ομπάμα καθώς δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι θεωρούν την οικονομική πολιτική του Ομπάμα ρεαλιστικότερη και πιο ελπιδοφόρα. Αντίθετα ο Μακέιν θεωρήθηκε ότι δεν είχε καλή αντίληψη για την κατάσταση της Οικονομίας.


Πηγή:cosmo.gr


Ωραία όλα αυτά με τον Ομπάμα αλλά θα πω κάτι δανειζόμενος τη φράση του Νόαμ Τσόμσκι:

""Υπ' αυτή την έννοια (σ.σ. ο σχεδιασμός της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ βάσει συμφερόντων), δεν υπάρχει αισθητή διαφορά ανάμεσα στους δύο υποψήφιους και η προοπτική της "αλλαγής" (σ.σ. της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής) είναι μηδαμινή".

Μια φράση 1000 λέξεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια: