13 Νοε 2008

Η σύγχρονη πραγματικότητα αυξάνει την παράνοια


Η παράνοια δεν αφορά πλέον μόνο τους σχιζοφρενείς, όπως πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες. Τα κρούσματα αυξάνονται λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Όπως αναφέρει το Associated Press, έρευνες που έγιναν σε χιλιάδες ανθρώπους στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες κατέδειξαν ότι τα κρούσματα παράνοια αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Οι επιστήμονες, ωστόσο, δεν είναι σε θέση να δώσουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό παρανοϊκών (το ποσοστό κυμαίνεται από 5-50%), λόγω κυρίως του ευρέως φάσματος ορισμού της ασθένειας.
Παράνοια είναι ο υπερβολικός ή αβάσιμος φόβος ότι οι άλλοι επιδιώκουν να μάς κάνουν κακό. Ως εκ τούτου, στην παράνοια μπορεί να εντάσσονται τόσο οι επικίνδυνες αυταπάτες που οδηγούν τους σχιζοφρενείς σε βίαιη συμπεριφορά όσο και πλήθος αρνητικών σκέψεων, όπως για παράδειγμα ότι κάποιος μας κατασκοπεύει ή ότι οι γύρω μας μάς κοιτάζουν περίεργα, γελούν ή μας κάνουν απειλητικές χειρονομίες.
«Έχουμε αρχίσει να ανακαλύπτουμε ότι η τρέλα είναι ανθρώπινη και ότι πρέπει να στραφούμε στους φυσιολογικούς ανθρώπους για την κατανοήσουμε» λέει ο καθηγητής Ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, Τζιμ Βαν Ος.
Έρευνα του ειδικού του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο King’s College, Ντάνιελ Φρίμαν, κατέδειξε ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις Λονδρέζους κάνει συχνά παρανοϊκές σκέψεις. Όπως εξηγεί ο ίδιος, πρόκειται για ένα φαινόμενο που οφείλεται μεταξύ άλλων στον σύγχρονο τρόπο ζωής: καλούμαστε να βγάλουμε γρήγορα συμπεράσματα έχοντας στη διάθεσή μας ελάχιστες πληροφορίες, ενώ πολλά διφορούμενα γεγονότα οδηγούν σε παρανοϊκές σκέψεις.
Επικίνδυνα στον ψυχισμό μας επιδρούν επίσης διάφορα τραυματικά γεγονός, όπως οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι οποίες έκαναν τους ανθρώπους να προσέχουν περισσότερο.


Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: