10 Νοε 2008

Τα δείγματα του Δαρβίνου εκτίθενται για πρώτη φορά


Τα δύο δείγματα πουλιών που βρήκε ο Δαρβίνος στα νησιά Γκαλαπάγκος και που τον βοήθησαν να διατυπώσει τη Θεωρία της Εξέλιξης (1838), θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

Τα δύο πουλιά που η επιστημονική τους ονομασία είναι «μίμος ο πολύγλωσσος» ή «ατριχόρνις» (αγγλικά : mockingbird) τα συνέλλεξε ο Κάρολος Δαρβίνος όταν βρέθηκε στα Γκαλαπάγκος με το πλοίο Beagle – σε πενταετή ερευνητική εκστρατεία- και προέρχονται από δύο διαφορετικά νησιά.
Το γεγονός ότι ανήκουν στο ίδιο είδος αλλά παρουσίαζαν διαφορές στα χαρακτηριστικά τους, τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα είδη έχουν την ικανότητα να μεταλλάσσονται με τρόπο που απαιτεί το περιβάλλον όπου ζουν. Άρα τον οδήγησε – σε αδρές γραμμές – να αμφισβητήσει ότι κάθε είδος μένει απαράλλακτο μέσα στο χρόνο και να εκτιμήσει ότι τα είδη μετεξελίσσονται.
Οι δύο ατριχόρνιδες που συγκέντρωσε ο Δαρβίνος για τις μελέτες του, θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο κοινό, στα πλαίσια του βρετανικού προγράμματος Darwin200 που σηματοδοτεί την επέτειο των 200 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου φυσιογνώστη, σύμφωνα με το BBC. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πολλά άλλα επιστημονικά δρώμενα που σχετίζονται με τις ανακαλύψεις και τη δουλειά του Τσάρλς Ντάρβιν.
«Είναι φανταστικό ότι με την έκθεση των δύο πουλιών, οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν οι ίδιοι τις κρίσιμες διαφορές μεταξύ των δύο δειγμάτων που διαπίστωσε και ο ίδιος ο Δαρβίνος» δήλωσε στο BBC ο Jo Cooper, επιμελητής του ορνιθολογικού τμήματος του Μουσείου. Σημειώνεται ότι το ένα πουλί συνελλέγη από τον Δαρβίνο στο νησί Φλορεάνα και το άλλο σε ένα άλλο νησί των Γκαλαπάγκος που σήμερα ονομάζεται Σαν Κριστόμπαλ.
Σε προηγούμενη επίσκεψή του στα Γκαλαπάγκος είχε μελετήσει το είδος και γνώριζε ότι υπήρχε μόνο ένα είδος ατριχόρνιδων στην Νότια Αμερική.
Όταν βρήκε δύο τύπους πουλιών, έβγαλε το λογικό συμπέρασμα ότι όλοι οι ατριχόρνιδες στον κόσμο προέρχονταν από έναν «κοινό πρόγονο». Άρα ο Δαρβίνος διατυπώνοντας τη Θεωρία της Εξέλιξης κατέληξε στο ότι όλοι οι οργανισμοί της Γης προέρχονται από έναν κοινό πρόγονο και έχουν εξελιχθεί σε διαφορετικά είδη λόγω των επιδράσεων του περιβάλλοντος.


Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: