18 Νοε 2008

Ευερέθιστο έντερο: “Οι παραδοσιακές θεραπείες καλύτερες από τα φάρμακα”



Οι παραδοσιακές μέθοδοι θεραπείες μπορεί να έχουν καλύτερα αποτελέσματα για το «σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου» από την φαρμακευτική αγωγή, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύεται από το BBC.


Το «σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου» αν και ευρύτερα δεν είναι μια γνωστή ασθένεια, είναι όμως εξαιρετικά ενοχλητική και έχει πολύ δυσμενή αποτελέσματα στη ζωή των πασχόντων – τόσο λόγω ταλαιπωρίας, όσο και διότι αναγκάζονται να απομονώνονται από το κοινωνικό περιβάλλον.
Πρόκειται για μια πάθηση που δεν είναι επικίνδυνη ως προς την εξέλιξή της – π.χ. ένας άνθρωπος που υποφέρει από ΣΥΕ δεν κινδυνεύει να πάθει καρκίνο ή κάποια άλλη πάθηση του εντέρου, απλά ειναι έντονα δυσάρεστη. Χαρακτηριστικά της είναι η έντονη κινητικότητα των εντέρων, ο πόνος, το φούσκωμα και η συνεχής δυσφορία. Συχνά παρουσιάζεται και διαταραχή στα περιττώματα – με διάρροια ή δυσκοιλιότητα-. Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κύρια αιτία του συνδρόμου είναι το έντονο άγχος που σωματοποιείται ενώ άλλες έρευνες δείχνουν γενετικά αίτια.
Τα επίσημα στοιχεία λένε ότι από το σύνδρομο πάσχουν περίπου 5% με 20% του πληθυσμού – ενώ περισσότερα είναι τα κρούσματα στις γυναίκες. Η πάθηση είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμη γιατί δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιο φάρμακο που να έχει αποδειχτεί αποτελεσματικό. Επίσης, γνωστή δεν είναι η αιτία της πάθησης και οι γιατροί συνιστούν για την αντιμετώπισή της από αλλαγή στη δίαιτα μέχρι αντικαταθλιπτικά φάρμακα και εναλλακτικές θεραπείες.
Η νέα έρευνα που μελέτησε την επιρροή των «γιατροσοφιών» αλλά και άλλων παραδοσιακότερων από τα φάρμακα μεθόδων - στους ασθενείς, υποστηρίζει ότι οι μέθοδοι αυτές μπορεί να αποδειχτούν πολύ αποτελεσματικές. Στις μεθόδους αναφέρουν την κατανάλωση φυτικών ινών, σπασμολυτικών φαρμάκων και έλαιο από μέντα.
Αποτελεσματικά σπασμολυτικά ήταν σύμφωνα με τους επιστήμονες η ουσία σκοπολαμίνη – που είναι φυτική και οι διαλυτές φυτικές ίνες. Ειδικά η σκοπολαμίνη – μια ουσία με στοχευμένη δράση στο πεπτικό σύστημα – θεωρήθηκε η πιο αξιόπιστη.
Ο καθηγητής γστρεντερολογίας Roger Jones στο Kings College του Λονδίνου, αναφέρει στο BBC «Υπάρχει μια γενική αίσθηση ότι τα φάρμακα κατά του ευερέθιστου εντέρου, δεν είναι πολύ αποτελεσματικά. Με όλες αυτές τις θεραπείες που κυκλοφορούν είναι πολύ συχνό το φαινόμενο Placebo, έτσι ορισμένοι ασθενείς φαντάζονται ότι τα φάρμακα βελτιώνουν την κατάσταση τους. Στη συνέχεια έρχονται οι έρευνες και αποδεικνύουν ότι δεν λειτουργούν».
«Έτσι οι παραδοσιακές θεραπείας ξανάρχονται στην επιφάνεια» δήλωσε και υποστήριξε ότι εφόσον αυτές οι παραδοσιακές μέθοδοι είναι πιο φτηνές από τα φάρμακα που κυκλοφορούν, γίνεται πιο εύκολο για τους ασθενείς να δοκιμάσουν και να δουν ποια τους ταιριάζει καλύτερα.


Πηγή:cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: