12 Οκτ 2008

Stephen Hawking: Το μέλλον της ανθρωπότητας είναι στο Διάστημα


Ο καθηγητής Hawking ένας, από τους πιο γνωστούς ανθρώπους στον κόσμο και από τους πιο καταξιωμένους επιστήμονες, σε συνέντευξη που έδωσε στο CNN, εκτίμησε ότι η ανθρωπότητα δεν πρέπει περιοριστεί στο να βλέπει το μέλλον της στον πλανήτη Γη, αλλά να εξερευνήσει το διάστημα καθώς εκεί θα βρει το μελλοντικό της σπίτι.

Αν και η όλη του στάση – ο τρόπος που αντιμετώπισε την αναπηρία του η ενεργητικότητά του- δείχνουν έναν άνθρωπο που δεν του λείπει η δύναμη και η αισιοδοξία, οι προβλέψεις του για το μέλλον μας στη Γη, δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες.
Στη συνέντευξη που έδωσε, σημείωσε ότι δίνει προθεσμία στην επιβίωση της ανθρωπότητας στη Γη όχι για πολλές ακόμη εκατονταετίες. Συγκεκριμένα είπε ότι «αν οι άνθρωποι μπορέσουν να επιβιώσουν στη γη για τα επόμενα 200 χρόνια» και μάθουν εντωμεταξύ να επιβιώνουν και σε άλλους πλανήτες, τότε το μέλλον μας θα είναι λαμπρό.

«Πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα το μέλλον της φυλής των ανθρώπων πρέπει να είναι στο Σύμπαν. Θα είναι πολύ δύσκολο να αποφύγουμε μια καταστροφή στον πλανήτη Γη για τα επόμενα 100 χρόνια – αυτό ισχύει ακόμη λιγότερο για τα επόμενα 1000 ή ένα εκατομμύριο χρόνια-. Το ανθρώπινο είδος δεν πρέπει να επαφίεται για την επιβίωσή του μόνο στη Γη. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα την καταστρέψουμε πριν βρούμε τρόπους να επιβιώνουμε αλλού» δήλωσε ο Hawking.
Σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Cambridge ο ίδιος είχε πει ότι βλέπει πολλούς κινδύνους να βρίσκονται στο δρόμο των ανθρώπων. Είχε τονίσει ότι στο παρελθόν η επιβίωση της ανθρωπότητας βρέθηκε να κρέμεται από μία κλωστή, όπως στην περίπτωση της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα – όταν εν μέσω Ψυχρού Πολέμου απειλήθηκε πυρηνικός πόλεμος μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.
«Η συχνότητα τέτοιων περιστατικών είναι πολύ πιθανό να είναι μεγαλύτερη στο μέλλον. Θα απαιτηθεί μεγάλη προσοχή και πολύ καλή κρίση για να διαπραγματευτούμε τέτοιες καταστάσεις με επιτυχία» είχε εκτιμήσει.
«Όμως είμαι αισιόδοξος» δηλώνει στο Cnn. «Αν μπορέσουμε και αποφύγουμε την καταστροφή στους επόμενους δύο αιώνες, το είδος μας θα είναι ασφαλές, αν έχουμε μάθει μέχρι τότε να ζούμε στο διάστημα» συμπληρώνει.
Ο Hawking είναι διάσημος για την έρευνά του όσον αφορά τις μαύρες τρύπες και τη γένεση του Σύμπαντος. Έχει λάβει πολλές πολύ σημαντικές διακρίσεις και από το 1979 διδάσκει εφαρμοσμένα μαθηματικά και θεωρητική φυσική στο πανεπιστήμιο του Cambridge. Στο πανεπιστήμιο αυτό κατέχει την Λουκασιανή έδρα των Μαθηματικών, μία θέση την οποία κατείχε κάποτε ο επιστήμονας που ανακάλυψε τη βαρύτητα Isaak Newton.
Τα βιβλία του Hawking γίνονται best sellers γιατί έχει την ικανότητα να εξηγεί με απλά λόγια δύσκολες θεωρίες. Μερικά από τα πιο γνωστά είναι το «Πάνω στους ώμους γιγάντων» και «Το χρονικό του Χρόνου».
Ο 66χρονος σήμερα Hawking προετοιμάζεται για το δικό του ταξίδι στο Σύμπαν. Θα το πραγματοποιήσει μέσα στο 2009.
Στη συνέντευξή του αναφέρει: «Δεν νομίζω ότι το ανθρώπινο είδος έχει ηθική υποχρέωση να μάθει για το Σύμπαν, αλλά θα ήταν ανόητο και κοντοφθαλμο να μην το κάνουμε. Μπορεί εκεί να βρίσκεται το κλειδί της επιβίωσής μας».


Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: