11 Οκτ 2008

Η Ελλάδα διαθέτει το 29ο καλύτερο πανεπιστημιακό σύστημα στον κόσμο σύμφωνα με τους «Τimes»!!!

Έξι ελληνικά πανεπιστήμια στην κορυφή

Παρά την πτώση βρίσκονται στη λίστα με τα 500 καλύτερα του κόσμου

Στην κορυφή των διεθνών πανεπιστημίων βρίσκονται 6 ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ η χώρα μας διαθέτει το 29ο καλύτερο πανεπιστημιακό σύστημα στον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα για τα 500 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στους «Τimes».
Εκτός από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το οποίο ανέβηκε φέτος για πρώτη φορά στη 200ή θέση της παγκόσμιας κατάταξης (ο κατάλογος των 200 καλύτερων ΑΕΙ του κόσμου κατά την κατάταξη των «Τimes» δημοσιεύτηκε στα «ΝΕΑ» στις 9 Οκτωβρίου) περιλαμβάνονται ακόμα 5 ελληνικά ιδρύματα, το Πολυτεχνείο της Αθήνας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πάτρας και το Πανεπιστήμιο Πάτρας. Ωστόσο τα τρία εξ αυτών, αντίθετα με το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, υποχωρούν στη φετινή παγκόσμια κατάταξη σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα άλλα δύο διατηρούνται στις θέσεις από 401 έως 500. Σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου της Πάτρας κ. Σταύρο Κουμπιά, η πτώση αυτή δεν είναι σημαντική, δεδομένου ότι μπορεί να οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες ενώ στον κόσμο υπάρχουν πάνω από 12.000 πανεπιστήμια και στην Ευρώπη μόνο πάνω από 4.500. «Εάν πέφταμε ή ανεβαίναμε χίλιες θέσεις ναι, θα ήταν σημαντικό, αλλά τέτοιες μικροδιαφορές δεν σημαίνουν πολλά πράγματα.
Στην ελίτ. Σημασία έχει να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι το ένα τρίτο των ελληνικών πανεπιστημίων βρίσκονται σταθερά μέσα στην ελίτ των καλύτερων 500-600 πανεπιστημίων του κόσμου, ανάμεσα σε περισσότερα από 12.000 ιδρύματα. Αν μάλιστα συγκρίνουμε μόνο τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, τότε τα ελληνικά βρίσκονται όλα ανάμεσα στα 200-300 καλύτερα. Ας κοιτάξει κανείς αν οι ΗΠΑ, με τα χιλιάδες πανεπιστήμιά της, συγκεντρώνουν το 1/3 από αυτά στις διεθνείς κατατάξεις. Κι αυτό η χώρα μας το καταφέρνει παρά τις συνεχείς ταλαιπωρίες και αναταραχές που βασανίζουν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και παρά την απαξίωση που δέχονται τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια...».
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθήνας κ. Χρήστος Κίττας, παρατηρεί ότι το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας θα είχε λάβει ακόμα υψηλότερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, εάν μπορούσε να λειτουργήσει με τη σωστή οικονομική στήριξη, εάν λειτουργούσε όπως πρέπει το αυτοδιοίκητο και δεν ταλανιζόταν συνεχώς από τις γνωστές αναταραχές. «Η επιτυχία οφείλεται κυρίως στη σοβαρή ερευνητική εργασία των μελών μας, στις δημοσιεύσεις τους σε διεθνούς κύρους περιοδικά, στην αναγνώρισή τους από άλλους ε ρευνητές και στο γεγονός ότι οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι περιζήτητοι», τονίζει.
Η κατάταξη αυτή, εκτός από τα στοιχεία που μετρά για την αξιολόγηση των ιδρυμάτων (διεθνείς αναφορές σε έρευνες καθηγητών, δημοσιεύσεις, ικανοποίηση φοιτητών, επαγγελματική αποκατάσταση κ.λπ.), περιέλαβε από φέτος και παράγοντες όπως ο μέσος όρος των επιδόσεων των πανεπιστημίων μιας χώρας, ο αριθμός των φοιτητών σε αυτά τα πανεπιστήμια σε σχέση με το μέγεθος του συνολικού πληθυσμού, η παγκόσμια θέση κατάταξης των κορυφαίων πανεπιστήμιων της χώρας κ.ά., ενώ λαμβάνει υπ΄ όψιν τις διαφορετικά οικονομικά δεδομένα σε κάθε χώρα. Έτσι, εκτός από τα ίδια τα ιδρύματα αξιολογεί συνολικά και τα πανεπιστημιακά συστήματα των χωρών.

Πρώτο το Χάρβαρντ

Στην κορυφή της λίστας για το 2008 (του Ινστιτούτου Έρευνας και Ανάλυσης QS Quacquarelli Symonds, το οποίο είναι επιφορτισμένο με τη σύνταξη του καταλόγου για το λογοτεχνικό ένθετο των «Τimes»), βρίσκεται ακόμη μία φορά το αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας μπήκε φέτος για πρώτη φορά στη λίστα των 200 καλύτερων ΑΕΙ του κόσμου, κερδίζοντας σαράντα οκτώ θέσεις σε σχέση με τη λίστα του 2007. Κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα στον κόσμο παρέμεινε για άλλη μία χρόνια το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ακολουθεί το Γέιλ επίσης από τις ΗΠΑ και το Κέμπριτζ στη Βρετανία. Στην πρώτη δεκάδα, έξι πανεπιστήμια είναι αμερικανικά και τέσσερα βρετανικά.

Πηγή:tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: