23 Οκτ 2008

Προβλήματα από πλαστά προγράμματα Antivirus


Τριάντα εκατομμύρια υπολογιστές μολύνονται από πλαστά προγράμματα antivirus δημιουργώντας κέρδη περισσότερων των €10 εκατομμυρίων κάθε μήνα για τους κυβερνο-απατεώνες.

O αριθμός μολύνσεων που προκαλούνται από πλαστά antivirus συνεχίζει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Οι δημιουργοί αυτών των προγραμμάτων έχουν μόνο έναν στόχο: να ωφεληθούν οικονομικά από τις δημιουργίες τους, και το επιτυγχάνουν. "Σύμφωνα με τα στοιχεία που λαμβάνουμε στα Εργαστήρια Panda (PandaLabs)" λέει ο Luis Corrons, ο Τεχνικός Διευθυντής των Εργαστηρίων Panda (PandaLabs) "περισσότεροι από 30 εκατομμύρια χρήστες έχουν μολυνθεί από αυτό το νέο κύμα πλαστών προγραμμάτων antivirus. Οι πληροφορίες που έχουμε αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι περίπου το 3% αυτών των χρηστών έχουν δώσει τα προσωπικά δεδομένα τους στο στάδιο της αγοράς ενός προϊόντος που υποστηρίζει ότι απολυμαίνει τους υπολογιστές τους. Στην πραγματικότητα, δεν λαμβάνουν ποτέ το προϊόν. Βασιζόμενοι σε μια μέση τιμή των €49.95, μπορούμε να υπολογίσουμε ότι οι δημιουργοί αυτών των προγραμμάτων κερδίζουν περισσότερα από €10 εκατομμύρια το μήνα".

Όλο αυτό επιτυγχάνεται απλά με τη δημιουργία χιλιάδων παραλλαγών ενός νέου τύπου adware και τη διανομή του σε ολόκληρο το Internet. Οι χρήστες μπορούν να μολυνθούν με διάφορους τρόπους: περιήγηση σε ιστοσελίδες με επικίνδυνο περιεχόμενο, λήψη αρχείων από P2P δίκτυα, απάντηση σε μηνύματα ηλεκτρονικών χαιρετισμών, λήψη αρχείων που εκμεταλλεύονται τα κενά ασφάλειας και έτσι οι χρήστες μολύνονται χωρίς να το καταλάβουν, κ.λπ. Έχουν υπάρξει ακόμη και περιπτώσεις παραποίησης της αρχικής σελίδας του Google: (http://www.flickr.com/photos/panda_security/%202909336058/).
Όλα αυτά τα προγράμματα λειτουργούν γενικά με παρόμοιο τρόπο: Το πρόγραμμα λέει στους χρήστες ότι είναι μολυσμένοι και αναδυόμενα παράθυρα, η επιφάνεια εργασίας και screensavers συνεχίζουν να εμφανίζονται, ουσιαστικά αποτρέποντας το θύμα από τη χρησιμοποίηση του υπολογιστή. Ο στόχος είναι να φοβηθεί ο χρήστης για να προχωρήσει στην αγορά ενός πλαστού antivirus, παραδείγματος χάριν, με την εμφάνιση κατσαρίδων "που τρώνε τον υπολογιστή", ή πλαστών μπλε οθόνων θανάτου.
Οι εξοικειωμένοι χρήστες του Internet θα καταλάβουν γρήγορα ότι αυτό είναι ένα πλαστό antivirus, και θα αναζητήσουν μια λύση. "Ένα από τα χειρότερα πράγματα εν τούτοις, είναι ότι αυτά τα προγράμματα είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθούν. Οι πιο εξελιγμένοι χρήστες μπορεί να προσπαθήσουν να τα απομακρύνουν χειροκίνητα, αλλά αυτό δεν είναι εύκολη δουλειά. Γενικά, μπορεί να πάρει στους χρήστες μέχρι και τρεις ημέρες για να αφαιρέσουν εντελώς αυτήν την απειλή από έναν υπολογιστή", προσθέτει ο Corrons. "Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο συμβουλεύουμε τους χρήστες των οποίων το antivirus δεν έχει ανιχνεύσει την απειλή να εγκαταστήσουν μια λύση ασφάλειας νέας γενιάς ειδικά σχεδιασμένη να ανιχνεύει, απομακρύνει και αποβάλει όλα τα ίχνη αυτών των κακόβουλων προγραμμάτων".
Εντούτοις, δεν αναγνωρίζουν το πρόβλημα όλοι οι χρήστες: Εκείνοι που φθάνουν πραγματικά στις σελίδες που πωλούν το πλαστό antivirus θα βρουν προϊόντα κλώνους αυτών που αναπτύσσονται από τους νόμιμους προμηθευτές. "Πρέπει να παραδεχτούμε ότι αυτές οι απάτες και οι αντίστοιχες ιστοσελίδες μπορεί να φαίνονται αρκετά αυθεντικές, και δεν αποτελεί έκπληξη ότι μερικοί χρήστες καταλήγουν να τα αγοράζουν καθώς είναι απελπισμένοι να απολυμάνουν τους υπολογιστές τους".
Κατά τη διάρκεια της αγοραστικής διαδικασίας, οι χρήστες καλούνται να εισάγουν τα προσωπικά τους δεδομένα. Κατά μέσον όρο, οι πιστωτικές κάρτες τους χρεώνονται με €49.95 για ένα antivirus που δεν λαμβάνουν ποτέ. "Δεδομένου ότι τα προϊόντα είναι μιμήσεις γνωστών εμπορικών σημάτων, τα θύματα στρέφονται συχνά στις επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα δεδομένου ότι δεν έχουν στην πραγματικότητα αγοράσει καμία άδεια".
Αυτό που ακόμα δεν ξέρουμε είναι εάν τα τραπεζικά στοιχεία ή τα στοιχεία πιστωτικών καρτών χρησιμοποιούνται έπειτα από τους κυβερνο-απατεώνες. Εάν αυτό συμβαίνει, οι οικονομικές επιπτώσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες."Αυτή η νέα τεχνική καταδεικνύει την ευστροφία των κυβερνο-απατεώνων, που είναι συνεχώς σε επιφυλακή για τους νέους τρόπους να βγάλουν χρήματα", λέει ο Corrons.


Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: