3 Οκτ 2008

Υπεξαίρεσαν 8.000 τόνους πετρελαίου από το ΑΠΘ!!!!!


Σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων με την προμήθεια πετρελαίου αποκαλύφθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κύκλωμα, που αποτελούνταν από άτομα μέσα κι έξω από το πανεπιστήμιο, υπεξαίρεσε στην πενταετία 1999-2004 περίπου 8.000 τόνους πετρελαίου θέρμανσης, η συνολική αξία του οποίου υπολογίζεται σε περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ.

Η κομπίνα, την οποία αποκάλυψε χθες ο πρύτανης του ΑΠΘ Αν. Μάνθος, είχε έξαρση τον χειμώνα του 2003-2004, όταν πρύτανης του Ιδρύματος ήταν ο Ι. Αντωνόπουλος, γνωστό στέλεχος της ΝΔ και πρώην Ειδικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του ΥΠΕΠΘ, ενώ αφορά και την περίοδο πρυτανείας του προκατόχου του Μ. Παπαδόπουλου, μετέπειτα προέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Στην περίοδο αυτή ο Ι. Αντωνόπουλος ήταν αντιπρύτανης, αρμόδιος για τα οικονομικά, μαζί με την Ολυμπία Γκίμπα-Τζιαμπίρη, γνωστή από τη συνδρομή της στο διδακτορικό της Νατάσας Παζαϊτη.
Η υπεξαίρεση διαπιστώθηκε μετά την αλλαγή καυσίμου για τη θέρμανση του ΑΠΘ από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο, κάτι που έγινε το 2004.
Δύο χρόνια μετά, όταν ανέλαβε την πρυτανεία ο Αν. Μάνθος, δόθηκε εντολή να εκκενωθούν για λόγους ασφαλείας οι κεντρικές δεξαμενές πετρελαίου του Ιδρύματος, χωρητικότητας 230.000 τόνων.
Οπως είπε χθες ο πρύτανης, ενώ σύμφωνα με τα τιμολόγια και τα αρχεία οι δεξαμενές αυτές έπρεπε να είναι γεμάτες, αντίθετα ήταν σχεδόν άδειες.

Διατάχθηκε ΕΔΕ


Με εντολή της πρυτανείας διατάχτηκε Ενορκη Διοικητική Ερευνα από την καθηγήτρια του Τμήματος Νομικής Κ. Μακρίδου, από την οποία προέκυψε ότι η κομπίνα είχε «βάθος» πέντε χρόνων.
Η έρευνα ολοκληρώθηκε πρόσφατα και, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μάνθος, το πόρισμά της διαβιβάστηκε χθες στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τα περαιτέρω, καθώς διαπιστώθηκε η τέλεση κακουργημάτων κατά συρροήν.
Κατά τον πρύτανη, στην υπόθεση εμπλέκονται «από 5 έως 15 άτομα, εντός κι εκτός πανεπιστημίου», αποφεύγοντας να αποκαλύψει αν ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται καθηγητές ή στελέχη προηγούμενων διοικήσεων του Ιδρύματος. «Γινόταν παραγγελία πετρελαίου και αντί να έρθει εδώ πήγαινε αλλού», είπε για τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η υπεξαίρεση.
Ο ίδιος «κάρφωσε» εμμέσως τον προκάτοχό του, πρώην πρύτανη Ι. Αντωνόπουλο, λέγοντας πως η έξαρση του φαινομένου έγινε στην περίοδο 2003 - 2004 (ο κ. Αντωνόπουλος ανέλαβε το 2003, ενώ το 2004 το Ιδρυμα σταμάτησε να προμηθεύεται πετρέλαιο) και υπεραμυνόμενος της διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης που ισχύει επί της δικής του διοίκησης.
«Από τις πρώτες ενέργειές μας ήταν η σύσταση τριμελούς επιτροπής ελέγχου, με τη μορφή ΣΔΟΕ, που έχει εντολή του πρύτανη να παρεμβαίνει σε οποιοδήποτε γραφείο και να κάνει ελέγχους», είπε.
Το «Εθνος» αναζήτησε τον Ι. Αντωνόπουλο (σήμερα έχει συνταξιοδοτηθεί και είναι πρόεδρος του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας NOESIS) για κάποιο σχόλιο, αλλά ο πρώην πρύτανης δεν ανταποκρίθηκε σε επανειλημμένες κλήσεις.
Ο αρμόδιος για τα οικονομικά αντιπρύτανής του, Χρ. Καλτσίκης, από την πλευρά του δήλωσε έκπληξη και πλήρη άγνοια για το θέμα.
«Δεν μπορώ να το φανταστώ. Μου είναι αδιανόητο», είπε στο «Εθνος» ο κ. Καλτσίκης, προσθέτοντας πως επί των ημερών του η διαδικασία προμήθειας πετρελαίου παρακολουθούνταν από εσωτερική υπηρεσία ελέγχου, ενώ όλες οι αρμόδιες επιτροπές λογοδοτούσαν στον ίδιο και στον πρύτανη.
Διαδικαστικά, οι τεχνικές υπηρεσίες εισηγούνταν την προμήθεια πετρελαίου, την οποία αναλάμβανε το Τμήμα Προμηθειών, που υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών.
Ανθρωποι της αγοράς πετρελαίου σχολίαζαν στο «Εθνος» ότι η υπεξαίρεση τόσο μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου μπορεί να γίνει μόνο με εικονικές παραδόσεις.


Πηγη: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: