12 Οκτ 2008

Kόκκινο κρασί κατά του καρκίνου των πνευμόνων


Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου των πνευμόνων στους άνδρες, ειδικά τους καπνιστές, σύμφωνα με νέα έρευνα του δρα Τσουν Τσάο, που δημοσιεύεται στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention", της Αμερικανικής Ένωσης Ερευνών για τον Καρκίνο.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένα αντιοξειδωτικό συστατικό του κρασιού, η ρεσβερατρόλη, προστατεύει κατά του καρκίνου. Οι ερευνητές μελέτησαν, σε δείγμα χιλιάδων ατόμων στην Καλιφόρνια, την επίδραση του κόκκινου κρασιού, του άσπρου κρασιού, της μπύρας και των άλλων αλκοολούχων ποτών στον καρκίνο του πνεύμονα. Διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, η κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού το μήνα μειώνει κατά 2% τον κίνδυνο του καρκίνου των πνευμόνων.

Η πιο θεαματική μείωση του κινδύνου -κατά 60%- αφορά τους καπνιστές που πίνουν ένα έως δύο ποτήρια κόκκινου κρασιού τη μέρα. Οι ερευνητές, βέβαια, διευκρινίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος για τον καρκίνο των πνευμόνων είναι το κόψιμο του τσιγάρου και υπογράμμισαν ότι«ακόμα και οι άνδρες που πίνουν ένα έως δύο ποτήρια κόκκινο κρασί τη μέρα, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο από τους μη καπνιστές». Παράλληλα τόνισαν ότι τα πορίσματά τους δεν δικαιολογούν μεγάλη κατανάλωση κρασιού.
Η έρευνα δεν διαπίστωσε σαφή σχέση ανάμεσα στα άλλα ποτά και τον καρκίνο των πνευμόνων. Το κόκκινο κρασί είναι γνωστό ότι περιέχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών. Η ουσία ρεσβερατρόλη υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα στη φλούδα των σταφυλιών και γενικότερα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία.


Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: