2 Οκτ 2008

Σε νέα ψηφοφορία τίθεται το “Σχέδιο Διάσωσης”


Τα βλέμματα στρέφονται εκ νέου στις ΗΠΑ, όπου τα μέλη της Γερουσίας αναμένεται να ψηφίσουν την Τετάρτη (1/10) επί του «σχεδίου διάσωσης» του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι Μπαράκ Ομπάμα και Τζον Μακέιν ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν την προεκλογική εκστρατεία τους και επιστρέφουν εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον για να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία.

Το «σχέδιο Πόλσον» απορρίφθηκε την περασμένη Δευτέρα από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, προκαλώντας έντονη ανησυχία στη Wall Street, και γι’ αυτό η Γερουσία παρουσίασε μια νέα εκδοχή του, η οποία δεν διαφέρει εντυπωσιακά από το αρχικό σχέδιο, αλλά περιλαμβάνει ορισμένα νέα μέτρα, προκειμένου να διευκολύνει την έγκρισή του από το Κογκρέσο.
Μεταξύ αυτών είναι και η αύξηση του ποσού των καταθέσεων που θα ασφαλίζονται από την FDIC στα 250.000 δολάρια από τα 100.000. Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη (2/10) για να επανεξεταστεί η κατάσταση.

Της ψηφοφορίας είχε προηγηθεί η δέσμευση ανώτερων στελεχών των Δημοκρατικών να βρουν μια λύση που να αποσπάσει την έγκριση και των δύο κομμάτων. «Δουλεύοντας μαζί, έχουμε την πεποίθηση ότι θα περάσουμε ένα υπεύθυνο σχέδιο πολύ σύντομα» είχαν γράψει στον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ο γερουσιαστής της Νεβάδα Χάρι Ριντ και η πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι.
Οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι Μπαράκ Ομπάμα και Τζον Μακέιν, αμφότεροι γερουσιαστές, ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν την προεκλογική τους εκστρατεία και επιστρέφουν εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον προκειμένου να συμμετάσχουν στην κρίσιμη ψηφοφορία.
Οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο οικονομικής ύφεσης, σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν καταφέρει να αναβιώσει το σχέδιο, το οποίο προβλέπει αποδέσμευση 700 δισεκατομμυρίων ώστε το αμερικανικό δημόσιο να προβεί σε αγορά ομολόγων από τα τραπεζικά ιδρύματα που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Στο διάγγελμά του την Τρίτη (30/9), ο Μπους απηύθυνε εκ νέου έκκληση για έγκριση του «σχεδίου Πόλσον», προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η ζημιά θα είναι οδυνηρή και διαρκής.


Σκληρή γλώσσα Μακέιν κατά των Ρεπουμπλικανών

Ιδιαίτερα επικριτικός υπήρξε ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος Τζον Μακέιν προς τους συναδέλφους του στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την καταψήφιση του «σχεδίου διάσωσης».
Από το Ντε Μόιν της Αϊόβα όπου περιοδεύει, κατήγγειλε την «αδράνεια» που επιδεικνύουν μέλη του Κογκρέσου και η οποία φάνηκε με την απόρριψη του κυβερνητικού σχεδίου σωτηρίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις ΗΠΑ.
«Αυτή η αδράνεια του Κογκρέσου έθεσε όλους τους Αμερικανούς και την οικονομία μας ολόκληρη μπροστά στον πλέον σοβαρό κίνδυνο» είπε ο γερουσιαστής της Αριζόνα. Και πρόσθεσε: «Με απογοητεύει η έλλειψη αποφαστικότητας και καλής θέλησης ανάμεσα στα δύο κόμματα--τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς--των μελών που ανήκουν στα πολιτικά μας κόμματα, ακριβέστερα, για να λυθεί το πρόβλημα της οικονομίας μας».
Υψώνοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, ο Μακέιν τόνισε ότι «όλη η χώρα προσέβλεπε στην Ουάσινγκτον για να αποδείξει τις ηγετικές της ικανότητες, όμως το Κογκρέσο προσήλθε, για άλλη μια φορά, στο ραντεβού αυτό με τα χέρια του άδεια».


Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: