29 Οκτ 2008

Οι μέλισσες μετρούν μέχρι το 4!


Καθώς έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε το ανθρώπινο είδος ως το μόνο «ευφυές» στον πλανήτη, η είδηση αυτή μας ξαφνιάζει. Είναι όμως γεγονός. Οι μέλισσες μπορούν να μετρούν.. Τουλάχιστον μέχρι το «τέσσερα»…

Αυτό διαπιστώθηκε μετά από πείραμα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Queensland της Αυστραλίας, κατά το οποίο οι ερευνητές μελέτησαν τις δυνατότητες του εγκεφάλου των μελισσών.

Συγκεκριμένα, ερευνητής τοποθέτησε μέσα σε σωλήνα πέντε δείκτες. Πάνω σε έναν από αυτούς τοποθέτησε νέκταρ. Οι μέλισσες έμπαιναν στο σωλήνα και κατευθύνονταν προς τον δείκτη όπου υπήρχε το φαγητό. Όταν το φαγητό αφαιρέθηκε οι μέλισσες – γνωρίζοντας πλέον προφανώς πού βρισκόταν το νέκταρ την προηγούμενη φορά- εξακολουθούσαν να πηγαίνουν στο συγκεκριμένο δείκτη και όχι σε κάποιον άλλο.

Ο ερευνητής Mandyam Srinivasan ανέφερε: «Διαπιστώσαμε ότι αν τις εκπαιδεύσεις να πηγαίνουν στον τρίτο δείκτη, θα ξαναπάνε εκεί αναζητώντας την τροφή. Αν τις εκπαιδεύσεις να ζητούν την τροφή στον τέταρτο δείκτη θα πάνε εκεί κ.ο.κ. Αλλά η ικανότητά τους αυτή φτάνει μόνο μέχρι τέσσερις δείκτες. Δεν μπορούν να μετρήσουν πάνω από το τέσσερα».
Ο ίδιος δήλωσε: «Όσο περισσότερο μελετάμε αυτά τα πλάσματα, των οποίων ο εγκέφαλος δεν ξεπερνά το μέγεθος ενός σπόρου σουσαμιού, τόσο περισσότερο εκπλησσόμαστε. Πραγματικά, έχουν πολλές από τις ικανότητες που έχουν και οι άνθρωποι».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

meno ekplikti... ides tis ergatikes ti mporoun na kamoun?

TRELLOS είπε...

Ne evras8eni mou einai pragmatika katapliktiko...na ipo8esw xeroun an metroun parapanw pou sena???:P