2 Οκτ 2008

Η Γερουσία ενέκρινε το αναθεωρημένο “Σχέδιο Πόλσον”!!!!!


Εγκρίθηκε το βράδυ της Τετάρτης (1/10) – με 74 ψήφους υπέρ και 25 κατά - από τη Γερουσία των ΗΠΑ το «σχέδιο Πόλσον», που αποσκοπεί στη διάσωση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η ο ποια αναμένεται να διεξαχθεί την Παρασκευή (3/10).

Η Γερουσία ενέκρινε την αναθεωρημένη μορφή του νομοσχεδίου – ύψους 700 δις. δολαρίων - καθώς το αρχικό είχε απορριφθεί από τους βουλευτές την περασμένη Δευτέρα, προκαλώντας σοκ στη Wall Street.
Η αναθεωρημένη πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων την αύξηση του ύψους των καταθέσεων για τις οποίες υπάρχει κυβερνητική εγγύηση από 100.000 δολάρια σε 250.000 δολάρια, φορολογικές ελαφρύνσεις για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επέκταση των φορολογικών διευκολύνσεων σε όσους έχουν παιδιά και αρωγή στα θύματα των πρόσφατων κυκλώνων.

«Είμαι πολύ ευτυχής όσον αφορά την αποψινή ψηφοφορία» δήλωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ, τονίζοντας ότι «η αδράνεια δεν αποτελεί επιλογή». Όπως υπογράμμισε, το νομοσχέδιο «δεν αποτελεί εγγύηση για την έξοδο από την κρίση της Wall Street, αλλά της χώρας». Ικανοποίηση για τη «διακομματική νίκη» εξέφρασε και το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους χαιρέτισε την έγκριση του «σχεδίου διάσωσης» και ζήτησε από τους γερουσιαστές να το αντιμετωπίσουν «πολύ σοβαρά», τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι αγορές και να διασφαλιστεί ότι δεν θα χαθεί ο πλούτος και η εργασία των πολιτών, όπως υποστήριξε.
Τα βλέμματα στρέφονται τώρα πλέον στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου αναπέμπεται το νομοσχέδιο για επαναψήφιση. Οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις προειδοποιήσεις ότι μια δεύτερη απόρριψη του νομοσχεδίου θα βυθίσει τις ΗΠΑ στην οικονομική ύφεση. «Στο νομοσχέδιο αυτό προστέθηκαν τόσα καλά πράγματα και αναμένεται να περάσει και από τη Βουλή» εκτιμά ο αναλυτής Εντουαρντ Μέιρ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον, ο οποίος κάλεσε τη Βουλή να επικυρώσει το νομοσχέδιο, ώστε στη συνέχεια να υπογραφεί από τον πρόεδρο Μπους και να γίνει νόμος του κράτους. «Η απόφαση της Γερουσίας στέλνει ένα θετικό σήμα ότι είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε την αμερικανική οικονομία δίνοντας στους Αμερικανούς τη σιγουριά της πρόσβασης στις αναγκαίες πιστώσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης και των επιχειρήσεων» τόνισε ο Πόλσον.


πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: