19 Οκτ 2008

Η Αρκτική εκπέμπει SOS



Σε επίπεδα ρεκόρ για την εποχή έφτασε η θερμοκρασία της Αρκτικής εξαιτίας της απώλειας των πάγων που τις τελευταίες δεκαετίες λιώνουν με μεγάλη ταχύτητα, σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.
Από την έκθεση προκύπτει ότι η θερμοκρασία του φθινοπώρου στην Αρκτική είναι κατά πέντε βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από το κανονικό. Αυτό οφείλεται στο ότι οι πάγοι λιώνουν και επιτρέπουν στον ήλιο να αυξάνει την θερμοκρασία του ωκεανού.
Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει άμεσες επιπτώσεις στην πανίδα, χερσαία και υδρόβια, και επιπλέον μειώνει σε μεγάλο ποσοστό τους πάγους που δημιουργούνται στη διάρκεια του χειμώνα.
Επίσης, μειώνεται δραματικά ο αριθμός των κοπαδιών άγριων ταράνδων και καριμπού (είδος τάρανδου). Τα ίδια ανησυχητικά αποτελέσματα καταγράφουν οι ειδικοί και στην Γροιλανδία.
«Οι αλλαγές στην Αρκτική ακολουθούν το φαινόμενο του ντόμινο σε μεγαλύτερο βαθμό από κάθε άλλη περιοχή, πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο σύστημα που αλλάζει συχνά και με δραματικό τρόπο», επισημαίνει ο ωκεανογράφος Τζέιμς Οβερλαντ από το Ωκεανογραφικό Εργαστήριο της ΝΟΑΑ στο Σιάτλ.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι το καλοκαίρι οι πάγοι στην Αρκτική έφτασαν στο δεύτερο πιο χαμηλό επίπεδό τους.
Το 2007 καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην περιοχή από τα μέσα της δεκαετίας του '60.



Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: