23 Ιουν 2009

Μύθοι και Αλήθειες για την τριχόπτωση


Ο μεγαλύτερος εφιάλτης των ανδρών ακούει στο όνομα φαλάκρα. Στη σκέψη και μόνο ότι θα χάσουν τα μαλλιά τους, oι περισσότεροι χάνουν … κυριολεκτικά τον ύπνο τους. Επειδή κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολλά για την ανδρική τριχόπτωση, καλό είναι να γνωρίζετε κάποια βασικά πράγματα για το θέμα αυτό, που δυστυχώς το πιθανότερο είναι αργά ή γρήγορα να σας απασχολήσει.

Παρακάτω θα δείτε μύθους και αλήθειες για τα αίτια της τριχόπτωσης, για να ξέρετε τι είναι καλό να αποφεύγετε και τι όχι, αν θέλετε να διατηρήσετε την κώμη σας, που στο κάτω κάτω αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι όχι μόνο της γοητείας σας αλλά και της νεανικής σας εικόνας.

Η τριχόπτωση προέρχεται από την πλευρά της μητέρας Μύθος: Αν και η φαλάκρα είναι κληρονομική, δεν περιορίζεται στην πλευρά της μητέρας. Το «γονίδιο» της τριχόπτωσης μπορεί να κληρονομηθεί και από τις δύο πλευρές. Αν για παράδειγμα ο θείος σας από τον πατέρα σας έχει πέντε τρίχες όλες κι όλες, τότε οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος σας.

Τα καπέλα προκαλούν τριχόπτωση

Μύθος: Το μόνο που μπορεί να κάνει το καπέλο είναι να προκαλέσει προσωρινή απώλεια τριχών και αυτό όταν είναι τόσο πολύ σφιχτό, που τραβάει τις τρίχες. Με λίγα λόγια φορώντας καπέλο, δεν κινδυνεύετε να χάσετε τα μαλλιά σας. Φανταστείτε πόσοι αθλητές θα ήταν φαλακροί αν ίσχυε κάτι τέτοιο.

Η καθημερινή απώλεια μίας χούφτας μαλλιών είναι σημάδι μελλοντικής ανδρογενούς αλωπεκίας

Αλήθεια και Μύθος: Αν έχετε ανδρογενή αλωπεκία, τότε ναι, θα χάνετε πολλά μαλλιά κάθε μέρα. Από την άλλη πλευρά, ακόμη και αν δεν έχετε ανδρογενή αλωπεκία, μπορεί να είναι φυσιολογικό να χάνετε αρκετές τρίχες, που γρήγορα θα ξαναβγούν. Μόνο ο χρόνος θα δείξει τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, και χρειάζεται να περιμένετε για να δείτε αν όντως θα ξαναβγούν.

Η υπερβολική χρήση προϊόντων περιποίησης μαλλιών προκαλεί τριχόπτωση Μύθος: Δεν υπάρχουν προϊόντα περιποίησης μαλλιών, που προκαλούν τριχόπτωση. Μπορείτε να εξακολουθήσετε να χρησιμοποιείτε άφοβα gel, μους ή σπρέι μαλλιών.

Το χτένισμα των μαλλιών είναι καλύτερο από το βούρτσισμα

Αλήθεια: Τα μαλλιά σας αντιδρούν καλύτερα στο χτένισμα από ό, τι στο βούρτσισμα. Το βούρτσισμα, όμως, μπορεί να οδηγήσει στο σπάσιμο και στην καταστροφή της τρίχας και όχι στην τριχόπτωση.

Το κούρεμα δυναμώνει τα μαλλιά και αποτρέπει την τριχόπτωση

Μύθος: Αυτή η παρανόηση προέρχεται από το γεγονός ότι οι τρίχες είναι πιο χοντρές στη βάση από ό, τι είναι στα άκρα. Έτσι όταν κόβουμε τα μαλλιά μας δίνουν την εντύπωση ότι είναι πιο πυκνά. Το κούρεμα, όμως, δεν έχει καμία σχέση με την τριχόπτωση, αφού δεν επηρεάζει την ανάπτυξη της τρίχας. Ούτως ή άλλως οι τρίχες μεγαλώνουν περίπου 1-1,50 εκατοστό κάθε μήνα.

Το σεσουάρ ευθύνεται για την τριχόπτωση

Μύθος και Αλήθεια: Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η αλήθεια είναι ότι το σεσουάρ μπορεί να καταστρέψει, να κάψει ή να αφυδατώσει τα μαλλιά σας και όλα αυτά είναι πιθανό να οδηγήσουν σε τριχόπτωση. Οι τρίχες, όμως, αυτές θα ξαναβγούν, επομένως, δε μιλάμε για μόνιμη τριχόπτωση.

Το πολύ συχνό λούσιμο οδηγεί στην τριχόπτωση

Μύθος: Όπως είπαμε ήδη, τα προϊόντα περιποίησης δε βλάπτουν τα μαλλιά. Το ίδιο ισχύει και για τη συχνότητα: μπορείτε να λούζετε τα μαλλιά σας όσο συχνά θέλετε, αν και η συνιστώμενη συχνότητα είναι τρεις φορές την εβδομάδα.

Η έκθεση στον ήλιο ευνοεί την τριχόπτωση

Μύθος: Από τη στιγμή που η τριχόπτωση εμφανίζεται στο θύλακα των τριχών, ο ήλιος θα έπρεπε να διεισδύσει σε αυτό το βάθος για να προκαλέσει οποιαδήποτε ζημιά. Ευτυχώς, τα μαλλιά σας λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας από τον ήλιο.

Οι βαφές προκαλούν τριχόπτωση

Μύθος: Τα περισσότερα προϊόντα βαφής μαλλιών περιέχουν χημικές ουσίες, που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στην τρίχα, αν δε χρησιμοποιούνται σωστά. Ωστόσο φαίνεται ότι δεν μπορούν να συσχετιστούν με την τριχόπτωση.

Το στρες κάνει κακό στα μαλλιά

Αλήθεια: Είναι πολύ πιθανό τα μαλλιά σας να αρχίσουν να πέφτουν μετά από μία περίοδο έντονου άγχους. Ωστόσο, το άγχος δεν μπορεί να ενοχοποιηθεί για την ανδρογενή αλωπεκία.

Η δίαιτα συνδέεται με την τριχόπτωση

Μύθος: Η αλήθεια είναι ότι είναι σημαντικό να τρέφεστε σωστά για να έχετε υγιή μαλλιά, όπως και καλή υγεία γενικότερα. Ωστόσο, κανένα τρόφιμο δεν έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετικές ή επιζήμιες επιπτώσεις στα μαλλιά.

Οι ορμόνες έχουν σχέση με την τριχόπτωση

Αλήθεια: Υπάρχει συσχέτιση, όμως οι ορμονικές διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή τριχόπτωση, όπως συμβαίνει με τις γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη. Αν σας συμβεί κάτι τέτοιο, το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα μαλλιά σας θα ξαναβγούν.

Τα στεροειδή έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες για τα μαλλιά

Αλήθεια: Αν ασχολείστε με το bodybuilding, καλό είναι να είστε επιφυλακτικοί όσον αφορά τα αναβολικά στεροειδή. Είναι πολύ ισχυρά χημικά προϊόντα, που έχουν κάποιες «ύπουλες» ανεπιθύμητες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης της τριχόπτωσης. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι παρενέργειες εμφανίζονται συνήθως με καθυστέρηση αρκετών ετών.

6 σχόλια:

jenn είπε...

Hello, oraio to arthro an kai parolo pou opos lete to pistolakimporei na min prokalei trixoptosi..talaiporei omos para poli ta mallia..kapos etsi dimiourgeitai i psalida kai ginontai ta mallia xalia opote odigoumaste se alla provlimata!Ena oraio sampouan pou me voithise pantos einai to elvive tis loreal checkarete kai ena oraio video sto fp tou http://www.facebook.com/video/video.php?v=1202149705550

κουλα γερου είπε...

Υπαρχει σιγουρη λυση για οσους εχουν τριχοπτωση η απωλεια μαλλιων μπορειτε να δειτε στα εννεα youtube κουλα γερου που δειχνουν ζωντανα να φυτρωνουν μαλλια η να διαβασετε την παρακατω ιστοσελιδα http;//prestigepafos.com/issuuaug-oct-nov 2009 σελιδα 172.

Ανώνυμος είπε...

Τα μαλλια οπως αναφερατε πιο πανω δεν μεγαλωνουν γιατι δημιουργειται ψαλιδα.Ομως μπορειτε να τα μεγαλωσετε και να εξαφανιστη και η ψαλιδα κι ολα αυτα μεσα σε λιγες ωρες.Θα το δειτε στο βιντεο με αριθμο τεσσερα στο youtube κουλα γερου.

κουλα γερου είπε...

Ναι μπορω να τα μεγαλωσω οσους ποντους θελετε και δεν θα υπαρχει ψαλιδα δημιουργειται νεο μαλλι στην ακρη καθε τουφας που ειναι υγιη με παχος νευρο και ζωντανια.Καθε τουφα μαλλι μεγαλωνει περιπου ενα ποντο καθε ενα λεπτο.Συνηθως ολα τα μαλλια μακραινουν δυο ποντους καθε μια ωρα.Δηλαδη μπορεις να εχεις μακρια μαλλια μεσα σε μια ημερα.

κουλα γερου είπε...

Ειναι μυθος οτι δεν βρεθηκε λυση την τριχοπτωση και οτι τα μαλλια που πεφτουν δεν μπορουν να ξαναφυτρωσουν.Η πειρα που εχω εδω και 12 χρονια στις θεραπειες επαναφυτρωσης μαλλιων εχει αποδειξει οτι ακομα και σε ολικη αλωπεκιαση αν καποιος εχει χασει ολα του τα μαλλια μπορει να τα αποκτησει πισω ξανα και μαλιστα μεσα σε λιγες ημερες.
Τα βιντεο νουμερο 3 και νουμερο 7 καθως και αλλα βιντεο που ειναι στο youtube κουλα γερου
επιβεβαιωνουν οσα ανεφερα πιο πανω.

Ανώνυμος είπε...

Ειναι μυθος οτι δεν βρεθηκε λυση για την τριχοπτωση καιφαλακρα.Εχει βρεθει η θεραπεια και μαλιστα χωρις φαρμακα και με γρηγορα αποτελεσματα μεσα σε λιγες ημερες η σε μερικες ωρες.
Θα το διαπιστωσετε οταν δειτε σεο youtube κουλα γερου τα βιντεο νουμερο 3,7,9,11,16.